Listopad donosi druženje u peknjici, sajam zdravih namirnica i đir po zvončarskeh puteh @ Kastav

ARHIVA

Pješačka šetnja ”Prošeći se z manun po zvončarskeh puteh” održat će se u subotu, 14. listopada s polaskom u 10 sati. Riječ je o šetnji koja prolazi dijelom zvončarske rute, a održava se u organizaciji Turističke zajednice Općine Viškovo, Turističke zajednice Grada Kastva i Planinarskog društva Viškovo.

Kastav – Nakon još jednog uspješnog izdanja Bele nedeje, listopad u Kastvu donosi nekoliko zanimljivih događanja.

Večeras, u petak 6. listopada u Idičinom peknjici od 17 do 19 sati održava se program „Petkom u pet u peknjici“. Najstarija kastavska pekara napravljena u kamenu i opeci, jedan je od Mićih zavičajnih muzeja i starih tradicijskih obrta grada Kastva. Ime je dobila po Idici Bačić (1890. – 1975.), vrsnoj pekarici i kuharici, nakon čije je smrti prostor bio napušten, no Grad Kastav je renovirao prostor i uredio ga, uz pomoć Kastavaca koji su donirali stari namještaj.

Od 2011. godine peknjica je dostupna svim posjetiteljima i povjerena ”na čuvanje” udruzi ”Grad kulture” koja u prostoru organizira različite programe. ”Petkom u pet” manifestacija je koja se ondje već dulje vrijeme održava, svakoga prvog petka u mjesecu kada se uz kulturno- zabavni program predstavljaju udruge u kulturi.

Idućeg ponedjeljka, 9. listopada, kod Školske sportske dvorane Kastav održat će se novo izdanje sajma „Zeleni Kastav“. Svi ljubitelji zdravih namirnica i u ovom, dvanaestom po redu, mjesecu druženja na sajmu ”Zeleni Kastav” moći će uživati u bogatstvu zdravih namirnica i finih proizvoda.

U sklopu sajma nastavlja se i ciklus predavanja “Hranom do zdravlja”. U organizaciji GSR Pod Učkun Zapad, u Vijećnici Grada Kastva, s početkom u 19 sati istoga dana, održat će se predavanje Cvijete Bišćević pod nazivom “Briga o tlu”.

Pješačka šetnja ”Prošeći se z manun po zvončarskeh puteh” održat će se u subotu, 14. listopada s polaskom u 10 sati. Riječ je o šetnji koja prolazi dijelom zvončarske rute, a održava se u organizaciji Turističke zajednice Općine Viškovo, Turističke zajednice Grada Kastva i Planinarskog društva Viškovo. Polazišna točka je parkiralište Milihovo u Viškovu. S Milihova, ruta pješačenja nastavlja dalje uz dječji vrtić preko Jankotova do Gornjih Jugi.

Slijedeći zvončarski put ruta vodi kroz Donje Juge u Milohne, zatim nastavlja u pravcu Bezjaki gdje se dolaskom na staru cestu Bezjaki – Kastav skreće prema Kastvu i uz najdublju vrtaču ovog djela Kastavštine (uz selo Škrlji i Jurčiće) stiže do Šporove jame. U samom centru Kastva obično slijedi odmor i mala okrjepa. Povratak vodi kroz Klance do Žegota i do malog skrovitog mjesta Bani. Iz Bana, već pomalo zaboravljenim stazama, kreće se prema Milohnima te laganim usponom prema ishodišnoj točki, Viškovu.

– Sudionici imaju priliku poboljšati kondiciju, relaksirati se i upoznati s tradicijom i prirodnim okruženjem grada Kastva i općine Viškovo uz stručno vodstvo licenciranog vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Pješači se na vlastitu odgovornost i nema kotizacije, javili su iz Turističke zajednice Kastva.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!