Litavski upravni suci u posjeti Gradu Opatiji

Gosti iz Litve posjetili su Opatiju u sklopu studijskog boravka na Upravnom sudu u Rijeci, a u sklopu programa razmjene za sudske vlasti koji provodi EU

Opatija – U Gradu Opatiji održan je prijem i prezentacija za izaslanstvo sudaca Regionalnog Upravnog suda Vilniusa, glavnoga grada Litve.

Povod je njihov studijski boravak na Upravnom sudu u Rijeci, a u sklopu programa razmjene za sudske vlasti koji provodi Europska unija.

Članovi litavskog izaslanstva su predsjednica Regionalnog Upravnog suda Vilniusa Jolanta Malijauskienė i suci Rūta Miliuvienė, Beata Martišienė, Gediminas Užubalis i Eglė Žulytė-Janulionienė.

Grad Opatiju su posjetili u pratnji svoga domaćina, predsjednika riječkoga Upravnog suda Alena Rajka.

Goste je pozdravio gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, naglasivši kako je suradnja među državama članicama EU na ovako visokoj stručnoj razini vrijedna svake pohvale te je istaknuo da se Grad Opatija kao lokalna samouprava posebno ističe prema ulaganjima i poticajima koje daje djeci, obiteljima i poduzetnicima.

Prezentaciju o ustroju lokalne samouprave u Hrvatskoj i konkretnom primjeru funkcioniranja Grada Opatije održala je diplomirana pravnica Mia Cvjetić, viša stručna suradnica za upravljanje imovinom Grada Opatije, a o upravnom postupku i upravnom sporu u Republici Hrvatskoj diplomirana pravnica Marija Randić, voditeljica Odsjeka za utvrđivanje i naplatu prihoda Grada Opatije.

Nakon prezentacije gosti iz Litve i opatijske gradske službe razmijenili su iskustva iz svoje svakodnevne prakse te je gostima organiziran razgled Opatije uz turističkog vodiča.

U sklopu boravka u Rijeci litavski će suci, pored praćenja rada Upravnog suda, posjetiti i Trgovački sud u Rijeci, Probacijski ured te Pravni fakultet u Rijeci.

error: Content is protected !!