Ljeto na Ljetnoj 2019. donosi bogat i raznovrstan program sa svjetskim izvođačima @ Opatija

U sklopu ovogodišnjeg programa održat će se i tradicionalni Liburnia Jazz Festival, Jerry Rick’s blues festival Kastav & Opatija Riviera te Liburna film festival, kazao nam je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

– Zadovoljni smo s programom kojeg smo pripremili za ovu sezonu. Vjerujemo da će publika također biti zadovoljna jer imamo veliki broj raznolikog programa kako bi svatko mogao pronaći nešto za sebe. Od folklora gdje nam nastupa Lado i Zora, zatim rock opere Jesus Christ Superstar na engleskom jeziku koja je interesantna i za stranu posjetitelje, preko Erosa, Diane Krall pa sve do naših domaćih glazbenika – Petra Graše, Sergija Ćetkovića. U sklopu ovogodišnjeg programa održat će se i tradicionalni Liburnia Jazz Festival, Jerry Rick’s blues festival Kastav & Opatija Riviera te Liburna film festival, kazao nam je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

Cjelovečernji plesni koncert
NEKA SJAJI SUNCE SVIMA
Ansambl LADO, Zagreb
Subota, 8. lipnja 2019. u 21:30 sati / Ljetna pozornica, Opatija

Nakon manje od godinu dana, opatijska publika ponovno će imati priliku gledati nastup najpoznatijeg folklornog ansambla u Hrvatskoj – Ansambla LADO. Dvosatnim programom ‘Neka sjaji sunce svima’, Ansambl LADO će na Ljetnoj pozornici u Opatiji u subotu 8. lipnja otvoriti manifestaciju ‘Ljeto na Ljetnoj 2019’. U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja Ansambl LADO je pripremio program sastavljen od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećima žive u iseljeništvu. Samim nazivom programa pozivaju se svi narodi, a osobito oni u zemljama koje nastanjuju Hrvati, na ljubav, mir, toleranciju, uvažavanje i građenje mostova među njihovim kulturama. U 70 godina postojanja, iza Ansambla LADO je više od 5000 nastupa u Hrvatskoj i diljem svijeta za koje su osvojili brojne nagrade i nailazili na nepodijeljeno oduševljenje publike i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina.

Koncert
ADRIATICA LATINA 2019.
DAVOR RADOLFI I GOSTI: 
Tedi Spalato, Zorica Kondža, Bruno Krajcar, Ritmo Loco Band
Subota, 15. lipnja 2019. u 21:30 sati / Ljetna pozornica, Opatija

Davor Radolfi, jedan od najpoznatijih izvođača temperamentne latino glazbe na ovim prostorima, 15. lipnja 2019. nastupa u Opatiji na velikom koncertu „Adriatica Latina“. Ovim koncertom Davor Radolfi započinje svoju jednogodišnju turneju povodom 30 godina samostalne karijere, a na Ljetnoj pozornici će mu se, uz njegov Ritmo Loco Band, pridružiti i Tedi Spalato, Zorica Kondža, Bruno Krajcar i drugi gosti iznenađenja. Neke od najpopularnijih pjesama koje je snimio tijekom bogate karijere uključuju ljubavne balade i obrade bezvremenskih dalmatinskih i mediteranskih pjesama poput ‘Da života imam dva’, ‘Kad uistinu voliš ženu’, ‘Neka živim kako živim’, ‘Vino me je opilo’ itd. Ostvario je i zapažene duete – s Oliverom je otpjevao ‘Ljubav je tvoja kao vino’, Vanna i Radolfi podijelili su ‘Samo dvije riječi’, s Brunom Krajcarom poetsku pjesmu ‘Ura’, te suradnje s Terezom Kesovijom, Zoricom Kondžom, Alenkom Godec i brojnim drugim renomiranim umjetnicima.
Kao iznimno cijenjen glazbenik, Radolfi je poznat po vrhunskim koncertima uzbudljivih latino ritmova i nesputane energije koja publiku potiče na ples u vrućim ljetnim noćima..

Finalna večer
FESTIVAL MELODIJE ISTRE I KVARNERA – MIK 2019
Subota, 22. lipnja 2019. u 21 sat / Ljetna pozornica, Opatija


U svoju jubilarnu pedeset i petu godinu MIK ulazi s odličnom produkcijom i mnoštvom novih lica što potvrđuje veliko zanimanje mladih za ovaj jedini putujući festival u Hrvatskoj. Ove godine raspjevana će karavana krenuti iz Rijeke 16. lipnja i posjetiti Pulu 17., Kastav 18., Punat 19. i Novi Vinodolski 20. lipnja. MIK-ovci će svoj put završiti 22. lipnja u Opatiji koja će nakon 49 godina postati domaćinom velikog finala! Na MIK-u 2019. nastupaju: Nina Kraljić, D’Beni Band, Nina Fakin, Neven Barac, Duško Jeličić i Bonaca, Andrina Frleta, Klapa Tić, Erik Balija, Joso Butorac, Martina Majerle, Daniel Moscarda, Medea Market Sindik, Vivien Galletta, Gianluca Draguzet, Mirjana Bobuš, Lado Bartoniček, Klapa Kamelija, Tea Vučak i Nikola Kolačević, Antea Hrelja, Suzana Matušan.

Rock opera
Tim Rice, Andrew Lloyd Weber:
JESUS CHRIST SUPERSTAR
Zagrebačko gradsko kazalište „Komedija“ u suradnji s „The Really Useful Group Ltd.“

Četvrtak, 27. lipnja 2019. u 21.30 sati / Ljetna pozornica, Opatija

Dirigent: Dinko Appelt / Redatelj: Damir Lončar / Koreograf: Leo Mujić / Scenograf i oblikovatelj svjetla: Ivo Knezović  / Kostimografkinja: Mirjana Zagorec / Oblikovatelj tona: Mario Stanin / Koncert majstorica: Melita Šafran / Igraju: JESUS: Đani Stipaničev / Filip Hozjak / Neven Stipčić; JUDAS: Ervin Baučić / Fabijan Pavao Medvešek / Noa Rupčić; MARY MAGDALENE: Renata Sabljak / Vanda Winter; PILATE: Dražen Bratulić / Igor Drvenkar; CAIAPHAS: Adalbert Turner / Siniša Štork; ANNAS: Davor Lovrinić / Danilo Stankić; KING HEROD: Jacques Houdek / Dražen Čuček; PETER: Dino Antonić / John Gečević; SIMON: Neven Stipčić / Vjekoslav Vostrel
Orkestar Kazališta Komedija

Premijera: 23.3.2019.
Predstava se izvodi na engleskom jeziku, bez prijevoda.

“Jesus Christ Superstar” govori o posljednjih sedam dana života Isusa iz Nazareta: osobita pozornost posvećena je odnosu običnih ljudi prema Isusu i prema događajima oko njega, pri čemu su dva glavna predstavnika tih odnosa Juda (okreće se od svojega učitelja i postaje izdajnikom) i Marija Magdalena (obraćena grešnica koja u Isusa ima neograničeno povjerenje). Tu su još i Pilat (ustuknut će pred svjetinom i osuditi Isusa, premda ne vidi nikakve njegove krivice), Petar (Isusa će tri puta zanijekati), kralj Herod (razočaran i bijesan jer mu Isus nije pokazao ni jedno od čuda o kojima je slušao) i drugi. Narod koji okružuje Isusa, slavi ga, poziva ga da ga liječi ili da mu bude vođa; kad ga ugleda uhićena i pretučena, okrene se protiv njega, izruguje mu se i traži da ga se razapne.

Suvremeni Broadway ili londonski West End ne bi bili to što jesu bez skladatelja Andrewa Lloyda Webbera (“Evita”, “Mačke”, “Fantom u operi”, “Bulevar sumraka”, “Zviždanje niz vjetar”…) i tekstopisca Tima Ricea (“Evita”, “Šah”, Disneyevi “Ljepotica i zvijer” i “Kralj lavova”…). Njihov “Jesus Christ Superstar” jedno je od najpoznatijih i najkvalitetnijih suvremenih glazbeno-scenskih djela, koje je dosad prikazano u više od dvadeset zemalja svijeta i vidjelo ga je više od pet milijuna ljudi.

Glazbeno-scenski spektakl
RetrOpatija
DJ MIRO PAUŠIĆ I MC ŠAJETA: NAJVEĆA DISCO ZABAVA
Subota, 29. lipnja 2019. u 23 sata / Ljetna pozornica, Opatija

Vrhunac osmodnevnog programa RetrOpatija, omiljene manifestacije glazbenih i modnih nostalgičara, ali i svih ljubitelja dobre glazbe i odličnog provoda donijet će subota, 29. lipnja, koja će povezati svih desetak pozornica u gradu u jedinstvenu glazbenu priču. Najveća disco zabava pod otvorenim nebom i najvećom disko-kuglom kulminirat će tulumom do zore na Ljetnoj pozornici, a završit će kad i najizdržljiviji napuste plesni podij.

Koncert
100 ROMSKIH VIOLINA
Budapest Gypsy Symphony Orchestra

Srijeda, 3. srpnja 2019. u 21.30 sati / Ljetna pozornica, Opatija

Matija Dedić

Najveći i najpoznatiji mađarski orkestar ‘100 romskih violina’ dolazi u Opatiju nakon punih 14 godina! Nastupit će 3. srpnja na Ljetnoj pozornici i uprizoriti koncert vrhunskih glazbenika koji redom dolaze iz pravih mađarskih glazbenih dinastija. Ime i postignuća ovog slavnog simfonijskog orkestra nagrađeno je nagradom za Mađarsko Nasljeđe, te je sačuvano u Zlatnoj Knjizi i muzeju Nevidljivog Mađarskog Duha. Svjetski poznati orkestar već 30 godina djeluje kao klasični simfonijski orkestar u svojoj unikatnoj formaciji. Posebnost orkestru daje romska privrženost glazbi koja se osjeća u svakom odsviranom tonu, a i činjenica da je to jedini orkestar koji bez partiture svira poznata djela velikih skladatelja poput Liszta, Bele Bartoka, Brahmsa, Čajkovskog, Straussa i mnogih drugih.  Orkestar ujedno svira i tradicionalnu mađarsku i romsku glazbu. Ta dva lica tipičnog koncertnog programa orkestra naglašena su i promjenom odijela njegovih članova: od stiliziranih narodnih nošnji do tradicionalnih večernjih smokinga. Budapest Gypsy Symphony Orchestra, poznat i pod nazivom ‘100 romskih violina‘, zapravo se sastoji od 50 violina, 10 viola i 10 violončela, 11 kontrabasa, 9 klarineta i 6 cimbala. Svako pojavljivanje ovog orkestra na publiku djeluje očaravajuće. Svi glazbenici sviraju napamet, bez partitura, u brzim izmjenama harmonija, boja, tempa i raspoloženja što od njihovog nastupa stvara dojam slušanja ‘stotinu Paganinija’. Orkestar je ostvario ogroman uspjeh u posljednjih 20 godina diljem Europe i Azije, svirajući u najvećim i najslavnijim dvoranama, a interes za njihove koncerte je sve veći. U Hrvatskoj su svaki koncert rasprodali, a kritike su bile fantastične.

19. LIBURNIA JAZZ FESTIVAL
MATIJA DEDIĆ vs. VASIL HADŽIMANOV
Petak, 5. srpnja 2019. u 21.30 sati / Ljetna pozornica, Opatija

19. Liburnia Jazz Festival s ponosom predstavlja novi koncert dva pijanistička diva – Matije Dedića i Vasila Hadžimanova.
Nebrojene su sličnosti u biografijama ove dvojice glazbenika: obojica su sinovi iz kultnih glazbenih obitelji (Matija – sin Arsena Dedića i Gabi Novak, Vasil – sin Zafira Hadžimanova i Senke Veletanlić), obojica su rođeni iste godine, obojica počinju svirati klavir s pet godina, obojica u isto vrijeme odlučuju upisati jazz akademije, obojica su ostvarili uspješne jazz karijere i obojica su proglašeni najboljim jazz pijanistima u svojim zemljama. Osim biografskih podudarnosti, Matija i Vasil su potpuno autentične glazbene osobnosti i njihove poetike se bitno razlikuju. Dok je Matija predstavnik najboljeg od suvremenog jazza i moderne improvizirane glazbe, Vasil kombinira balkanske tradicionalne ritmove i fuziju suvremenih zapadnih glazbenih stilova od jazza do funka i world musica. Matija i Vasil su svoj prvi zajednički, sad već legendarni koncert održali 2016. godine u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner na projektu Jazz Ex Tempore Elvisa Stanića. Ove godine, vraćaju se u Opatiju još jednom „ukrstiti klavire.“

19. LIBURNIA JAZZ FESTIVAL
MARIA JOA͂O | OGRE
Subota, 6. srpnja 2019. u 21.30 sati / Ljetna pozornica, Opatija

Maria João (Maria João Monteiro Grancha) je portugalska jazz ikona i po mnogima najbolja europska jazz pjevačica. Poznata je po izuzetnoj vokalnoj fleksibilnosti i improvizatorskim sposobnostima, te neuobičajenim vokalnim rješenjima. Njezina je glazba mješavina folklornih skladbi, modernog jazza, avangarde, elektronske glazbe i raznih drugih žanrova.
Iako je njen glavni glazbeni partner slavni portugalski pijanist Mário Laginha, surađivala je s nizom svjetskih glazbenika: Aki Takase, Manu Katche, Trilok Gurtu, Bobby McFerrin, Wolfgang Muthspiel, Joe Zawinul, Ralph Towner, Dino Saluzzi, Kai Eckhardt, Gilberto Gil and Lenine. OGRE je elektronski trio i posljednja avantura Marie João – hybrid jazza i elektronske glazbe. Ova neobična postava vodi publiku na putovanje svijetom zvukova preskačući granice između digitalne i analogne glazbe. Glas Marie João bit će vam vodič.

Koncert
DIANA KRALL
Utorak, 16. srpnja 2019. u 21 sat / Ljetna pozornica, Opatija

Dianina svjetska turneja započela je u travnju u Americi, a 16. srpnja u organizaciji Star produkcije i Festivala Opatija, nastupit će u Opatiji. Još od prvog albuma ‘Stepping Out’, Diana Krall oduševljava publiku i kritiku. U karijeri dugoj 25 godina objavila je 15 albuma koje je prodala u više od 15 milijuna primjeraka. Jedina je jazz izvođačica koja je na prvom mjestu imala čak osam albuma na Bilboard Jazz Albums listi, osvojila je tri Grammyja, a uspoređuju je i s divom Billie Holiday. Uz Dianu Krall, na Ljetnoj pozornici nastupit će Karriem Riggins na bubnjevima, Robert Hurst na kontrabasu, a kao poseban gost najavljen je Joe Lovano, američki jazz saksofonist, klarinetist, flautist i bubnjar. Ova vrsna umjetnica klavir je počela svirati s četiri godine, a s 15 je već nastupala u lokalnim restoranima. Kao tinejdžerka dobila je stipendiju za prestižni Berklee College of Music u Bostonu, a potom seli u Los Angeles gdje upoznaje basista Raya Browna koji postaje njezin mentor. No prvi ugovor 1993. godine ipak dobiva od kanadske diskografske kuće pa se Diana seli u Toronto gdje počinje graditi uspješnu glazbenu karijeru. Njezin album ‘When I Look In Your Eyes’ proveo je 52 tjedna na prvom mjestu Billboardove liste jazz albuma, a za njega je dobila dva Grammyja i nominaciju za album godine gdje je svrstana uz bok Santani, Dixie Chiksima, TLC i Backstreet Boysima. Sama nominacija bila je veliki uspjeh jer jazz albumi rijetko budu uvršteni u ovu prestižnu kategoriju.

Koncert
PETAR GRAŠO
Petak, 19. srpnja 2019. u 21 sat / Ljetna pozornica, Opatija

Splitski pjevač nakon serije koncerata u rasprodanim dvoranama i arenama, ne samo u Hrvatskoj već i u regiji, ljetnu turneju najavljuje nastupom u Opatiji.

– Presretan sam što ću imati koncert na Ljetnoj pozornici jer jednako uživam pjevati u velikim dvoranama kao i u intimnijim prostorima. U Opatiju se uvijek lijepo vratiti i nadam se da će publika dugo pamtiti taj koncert – kaže Grašo, koji nije samo izvrstan pjevač i autor već jedan od najomiljenijih i najtraženijih pjevača domaće glazbene scene.
Njegovi hitovi redovito osvajaju sve glazbene top liste, a potvrda toga je i mnoštvo nagrada koje je Grašo lani osvojio za svoj hit ‘Ako te pitaju’.

Grašini nastupi odavno su poznati kao raskošni koncertni spektakli visoke produkcije za koje se uvijek traži ulaznica više. Nastup na Ljetnoj pozornici pred 2000 posjetitelja bit će izvrsna prilika da se uvjerite zašto je Grašo jedan od najtraženijih izvođača.

Koncert
ENRICO CARUSO: LEGENDA JEDNOG GLASA / LA LEGGENDA DI UNA VOCE
Società Filarmonia, Udine
Utorak, 23. srpnja 2019. u 21 sat / Ljetna pozornica, Opatija

Enrico Caruso jedan je od najvećih tenora svih vremena. Pjevao je na svim većim europskim i američkim opernim pozornicama, a svjetski fenomen postaje 1904. godine kao prvi tenor poznatog Metropolitana u New Yorku. U Opatiji će se 23. srpnja održati hommage tom velikanu kroz bezvremenska djela kao što su Funiculì Funiculà, Vissi d’Arte (Tosca), Celeste Aida (Aida) i Nessun Dorma (Turandot) u izvedbi filharmonije Società Filarmonia iz Udina i uz  nastup sopranistice Marianne Prizzon, baritona Waltera Franceschinija, tenora Xiqia Zhanga, naratora Zmberta Scida  a sve pod ravnanjem maestra Alfreda Barchija.

Koncert
SERGEJ ĆETKOVIĆ
Subota, 27. srpnja 2019. u 21 sat / Ljetna pozornica, Opatija

ARHIVA

Sergej je jedan od najomiljenijih pjevača u regiji, a njegovu glazbu posebno obožavaju žene. Nakon tri rasprodana koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog krajem prošle godine, ovoga ljeta Sergej će zapjevati na opatijskoj Ljetnoj pozornici. Intimni koncert, u organizaciji Star produkcije, održat će 27. srpnja 2019. godine. – Na Ljetnoj pozornici prvi put sam nastupio prije deset godina kada se ondje održavao Hrvatski radijski festival. To je ujedno bio i moj prvi nastup u Hrvatskoj. Veselim se što se ponovno vraćam na tu prekrasnu binu jer mi je ostala u lijepom sjećanju, rekao je Ćetković najavljujući nadolazeću ljetnu turneju. Glazbenik i kantautor koji je na sceni 20 godina, romantičan glazbeni spektakl najavio je novom pjesmom ‘Ljubav’ za koju kaže da je najposebnija u njegovoj karijeri. Ćetković je do sada objavio šest studijskih albuma i tri kompilacije, a 2014. godine predstavljao je Crnu Goru na Eurosongu. Jedini je crnogorski predstavnik koji se kvalificirao u finale europskog natjecanja. Sergejeva ljubavna glazbena bajka u Opatiji koncert je koji se ne propušta!

JERRY RICK’S BLUES FESTIVAL
Kastav & Opatija Riviera
Petak, 2. kolovoza 2019. u 21 sat / Ljetna pozornica, Opatija

„Jerry Rick’s Blues Festival“ će od 25. srpnja do 4. kolovoza na deset atraktivnih lokacija (Klana, Moščenićka Draga, Brseč, Mošćenice, Ičići, Lovran, Ika, Matulji, Kastav i Opatija) ugostiti brojna priznata imena domaće i internacionalne blues scene. Na opatijskoj Ljetnoj pozornici nastupit će Lela & Joe Kaplowitz Blues Band, Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band, Janis Joplin Project (Woodstock 50th Anniversary), a u znak sjećanja na Jerryja Ricksa bit će prikazan i dokumentarni film Igora Modrića „Črni Kastavac“.

Večer folklora
NAŠI TANCI I STARE UŽANCI V OPATIJI
Folklorni ansambl ZORA

Subota, 10. kolovoza 2019. u 19.30 sati / Ljetna pozornica, Opatija

Folklorni ansambl narodnih plesova i pjesama „Zora“ iz Opatije umjetnička je folklorna družina s dugom tradicijom i  preko 4000 nastupa i gostovanja u dvadesetak zemalja svijeta.
Danas kao i tijekom svih godina svoje bogate prošlosti cilj joj je istraživati, prikupljati, umjetnički obrađivati te scenski utjeloviti najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.
Njihov nastup čine plesovi liburnijskog krasa, krčkog tanca, Posavine, Prigorja, splitskih i ličkih plesova, plesova bunjevačkih Hrvata, Slavonije i dr.
FA ZORA nastupao je na mnogim pozornicama Europe, Amerike, a prošle su godine zaplesali i prvi put na afričkom tlu, u Keniji kao sastavni dio delegacije na svjetskom kongresu profesionalnih djelatnika u turizmu.

Stand-up
ŽELJKO PERVAN NA PLANETU ŽENA
Nedjelja, 11. kolovoza 2019. u 21 sat / Ljetna pozornica, Opatija

Omiljeni hrvatski komičar, dijagnostičar i urnebesno duhovit kroničar političke i društvene zbilje, dolazi na Ljetnu pozornicu 11. kolovoza! Sam Pervan za svoj dolazak i boravak na ovom planetu kaže: “Nekoliko mjeseci nakon dolaska na svijet, točnije šest mjeseci, počeh govoriti. Majku i obližnje žene obuze neka jeza jer to bijaše sablazan u ta vremena. Već tada je bilo jasno da će moja obdarenost jezičinom koju pokreće hiperaktivan mozak proizvesti biće sklonije atrakciji nego postignuću.” U punih 100 minuta Željko Pervan progovara o obje žene u svom životu i svojim iskustvima s njima bez potrebe da bude korektan ili uplašen, jer više ga žene ne zanimaju.

Koncert
EROS RAMAZZOTTI
Četvrtak, 15. kolovoza 2019. u 21 sat / Ljetna pozornica, Opatija

Eros Ramazzotti, jedna od najvećih svjetskih glazbenih zvijezda dolazi u Opatiju 15. kolovoza 2019. godine! Ramazzotti će tijekom svoje turneje 2019. godine prezentirati novi album ‘Vita ce n’è’ koji već obara rekorde slušanosti, ali publika neće ostati uskraćena ni za njegove dosadašnje hitove.  Nakon nastupa na Sanremu 1984. godine s pjesmom ‘Terra promesa’ Eros Ramazzotti postaje planetarno popularan i do današnjih dana ne silazi s vrhova svjetskih top ljestvica. Surađuje s glazbenim velikanima poput Luciana Pavarottija, Andree Bocellija, Carlosa Santane, Tine Turner, Cher; niže hit za hitom ‘Parla con me’, ‘Un emozione per sempre’, ‘Can’t stop thinking of you’, ‘Fuoco nel fuoco’, ‘Piu’ bella cosa’, ‘Adesso tu’, ‘Musica e”, ‘Se bastasse una canzone’, ‘L’Ombra del Gigante’ i postaje jedan od najslušanijih i najcjenjenijih svjetskih kantautora.  Intimni ambijent Ljetne pozornice omogućava neposredniji kontakt pjevača i publike što će posjetiteljima pružiti vrhunsko glazbeno iskustvo za pamćenje!

error: Content is protected !!