Ljubi Kuntariću ulica u Opatiji – Stubište u Voloskom nosit će ime slavnog skladatelja

Ljubi Kuntariću ulica u Opatiji – Stubište u Voloskom nosit će ime slavnog skladatelja

Ljubo Kuntarić

O prijedlogu MO Volosko  da se stubište koje povezuje Ulicu Andrije Štangera i Obalu Frana Supila imenuje u Stubište Ljube Kuntarića odlučivat će Gradsko vijeće na idućoj sjednici.

Opatija – Jedan od najslavnijih hrvatskih kompozitora, maestro Ljubo Kuntarić, trebao bi uskoro dobiti ulicu u mjestu u kojem je proveo velik dio svoga života – Voloskom. Naime, Mjesni odbor Volosko podnio je 15. siječnja prijedlog da se stubište koje povezuje Ulicu Andrije Štangera i Obalu Frana Supila imenuje u Stubište Ljube Kuntarića.

Ljubo Kuntarić na Mandraću

Radi se o dosad „bezimenoj“ javnoj površini, a niti jednoj od zgrada koje se nalaze uz stubište neće biti potrebno mijenjati kućni broj, jer sve imaju ulaze sa Štangerove ulice pa će moći zadržati dosadašnji broj.

– O ovom prijedlogu pribavljeno je i mišljenje kćerke gospodina Kuntarića koju je prijedlog razveselio i koja je vrlo zadovoljna njime, pogotovo jer će po njenom ocu nositi ime ulica u Voloskom kojeg je on veoma volio i koju je redovito koristio, stoji u obrazloženju odluke koju bi Gradsko vijeće moglo donijeti na sljedećoj sjednici koja će se održati 20. ožujka.

U prijedlogu se ističe kako je Ljubo Kuntarić bio od 1951. godina stanovnik Voloskog i svojim je cjelokupnim radom zadužio naš kraj. Rođen je 20. lipnja 1925. godine u Čakovcu, a umro je u Voloskom 4. listopada 2016. godine. Kao glazbenik i skladatelj stvorio je mnoge i danas poznate skladbe zabavne muzike, mjuzikle „Karolina Riječka, „Tata, udajem se za crnca“ i „Na lijepom plavnom Jadranu“, glazbu za 18 filmova (među njima i za antologijski film „H-8“ snimljen 1958. godine, s pjesmom Sretan put u izvedbi Gabi Novak) te brojne druge komorne, zborske, tamburaške i sakralne skladbe.

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća bio je jedan od najuspješnijih skladatelja zabavne glazbe, a ukupan opus procjenjuje se na preko 1.000 skladbi. Tijekom svog stvaralačkog rada osvojio je 45 festivalskih nagrada na raznim festivalima zabavne glazbe a 2009. godine dobio je i glazbenu nagradu Porin za životno djelo.

Grad Opatija dodijelio mu je 1999. godine nagradu za životno djelo iz djelatnosti kulture. Nagradu za životno djelo dodijelila mu je i Primorsko-Goranska županija 2017. godine. Proglašen je počasnim građaninom Čakovca (grada u kojem se rodio), Požege (gdje je proveo veći dio mladosti) te Omiša i Imotskog (uz koje gradove je vezan dio njegovog klapskog opusa).

Iz njegovog 60-godišnjeg stvaralačkog rada spomenimo samo neke skladbe koji su postali evergrini te su i danas rado slušani: „Ta tvoja ruka mala“, „Kad si kupim mali motorin“ „Ako nećeš da te ljubim“, „Nina“, „Opatijo“ „Ti si priča srca moga“, „Autobus Calypso“, „U nedilju Ane“, „Maškare, maškare“ te „Bez jedra i vjetra“.

 

error: Content is protected !!