Ljudska prava duševnih bolesnika u fokusu posljednje panel-diskusije

panel_diskuija_ljudska_prava_dusevnih_bolensika_2015_continental (1)

Panel-diskusija dodirnula se brojnih relevantnih pitanja, od kojih su najveći interes privukla ona vezana uz prisilnu hospitalizaciju osoba s duševnim smetnjama, kao i uz načine lišavanja radne sposobnosti.

Opatija – Nedavno je održana osma po redu panel-diskusija u sklopu projekta “Opatija Coffeehouse Debates”, u organizaciji Udruge za razvoj kulture mladih “Kulturni front” i Milenij hotela Opatija, a u suradnji sa Filozofskim fakultetom u Rijeci. Panel-diskusiji posvećenoj ljudskim pravima duševnih bolesnika prisustvovalo je tridesetak slušatelja koji su kroz raspravu pokazali ne samo veliki interes nego i zavidno znanje o ovoj temi.

Kavana Hotela Continental kao paneliste ovaj je mjesec ugostila dr.sc. Vladu Jukića, ravnatelja Klinike za psihijatriju Vrapče i profesora sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te dr.sc. Velinku Grozdanić, profesoricu i predstojnicu Katedre za kazneno pravo pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i stalnu vanjsku znanstvenu savjetnicu Ustavnog suda Republike Hrvatske. Velinka Grozdanić bila je članica radne skupine za izradu Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, dok je Vlado Jukić bio recenzent nacrta ovog zakona, tako da su panelisti na ovoj diskusiji bili ne samo vrhunski eksperti, nego i sudionici u procesima donošenja odluka na državnoj razini.

panel_diskuija_ljudska_prava_dusevnih_bolensika_2015_continental (2)

Panel-diskusija dodirnula se brojnih relevantnih pitanja, od kojih su najveći interes privukla ona vezana uz prisilnu hospitalizaciju osoba s duševnim smetnjama, kao i uz načine lišavanja radne sposobnosti. Pokazalo se da razlike između teorije i prakse ipak postoje, te je rasprava između samih panelista, ali i između panelista i okupljenih slušatelja, bila izrazito živa i zanimljiva. Grozdanić je tako naglasila kako psihijatrijske ustanove nemaju pravo lišavati slobode osobe s duševnim smetnjama na svoju ruku, bez odgovarajuće odluke suda. Jukić je, s druge strane, okupljene upoznao sa nekoliko primjera iz psihijatrijske prakse, a među slušateljima se našlo i drugih psihijatara (primjerice sa Psihijatrijske bolnice Rab ili Medicinskog fakulteta u Rijeci) koji su s okupljenima podijelila svoja iskustva i dvojbe.

Orgnizatori iz Udruge “Kulturni front” naglasili su kako je ovo zadnja panel-diskusija prije ljetne stanke, tako da se s organizacijom novih panel-diskusija nastavlja na jesen. Međutim, naglašavaju organizatori, to ne znači da će projekt “Opatija Coffeehouse Debates” tijekom ljetna mirovati; u sklopu projekta očekuju nas druge aktivnosti, poput sastanaka čitalačke grupe posvećene knjizi Thomasa Pikettyja “Kapital u 21. stoljeću” koja se svakih nekoliko tjedana organizira u Mjesnom odboru Tošina, kao i samostalna predavanja istaknutih znanstvenika. Među ovim samostalnim predavanjima svakako valja istaknuti i najaviti predavanje profesora Alana Thomasa sa Sveučilišta u Tilburgu (Nizozemska), koji će 8. lipnja govoriti o društvenoj pravednosti i problemima koje nejednakosti stvaraju u razvijenim društvima.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net