Loja, loja, a ne kvartini @ Ika

ika_sm_mul…neobičan i originalan naziv krije originalnu i neobičnu manifestaciju…
…do podneva je program za djecu, a nakon toga na redu su odrasli…

Ika – Ikarski barkajoli organiziraju novu i originalnu manifestaciju u Iki, ove nedjelje, 31. srpnja. Jedanko originalan jest i njen naziv – ”Loja, loja, a ne kvartini” – koji, kako objašnjavaju organizatori, potječe iz usmene predaje barbe Tončija Vicinića iz Ike.
– Za spomenuti naziv manifestacije vezana je anegdota za period unutar kojeg je u Iki egzistiralo Brodogradilište. Brodograditelji su za porinuće brodice od investitora s navoza dobili novac za kupnju loja. Pošto je brodograditeljima draže bilo popiti čašu (kvartin) vina u lokalnoj oštariji nego trošiti novac za kupnju i mazanje loja po navozu, dosta se je puta znalo dogoditi da je brod usred porinuća stao nasred navoza pa su brodograditelji morali ulagati dodatne napore da bi brod završio u moru. Sve su to pratila lokalna djeca koja su u tim slučajevima brodograditeljima vikali ”Loja, loja, a ne kvartini”, objašnjavaju predsjednik udruge Zvonko Piglić i tajnik Tomislav Dijan.
Na zanimljiv naziv manifestacije, veže se i zanimljiv program, koji se oslanja na ribarsku tradiciju Ike. Od 9 sati ujutro, pa do podna, trajat će dječji program – pozvana su sva djeca od 6 do15 godina uz pratnju roditelja. Na mulu u Iki djeca će imati prilike porazgovarati sa poznatim ikarskim ribarom barba Đinom Randićem, dok će on krpati svoje stare končane mreže i demonstrirati svoje tehnike zainteresiranima, koji će se i sami moći okušati u tom zanatu. Barba Josip Dijan pokazat će djeci kako se pletu ”vršnjaci” (ulazi) za srcolike vrše, a barba Tonči Vicinić ispričati će djeci ”tajnu” ikarskog topa ”po domaću” te ukratko povijest mjesta. Članovi Ikarskih barkajola baciti će uz operativnu obalu ikarskog mula mrežu gavuneru, te će djeca uz pratnju roditelja plivajući tjerati gavune u mrežu.

Liburnija.net: Ikarski barkajoli...

Liburnija.net: Ikarski barkajoli...


– Nakon podizanja mreže iz mora slijedi zajedničko vađenje gavuna iz mreže, a kogo Lazo će očistiti i spržiti ulovljene gavune djeci za marendu. U međuvremenu će djeca imati likovnu radionicu na temu more i život uz more. Likovni radovi će se za vrijeme dječje marende postaviti u prostorije mjesnog odbora gdje će toga dana biti izložba radova. Cijelo vrijeme djeca će na raspolaganju za konzumiranje imati osvježavajuća bezalkoholna pića i sokove, objasnili su organizatori.
Odrasli će na svoj red doći nakon podneva. Članovi udruge Ikarski barkajoli svojim će brodicama u vremenu od 12 do 14 sati besplatno voziti turiste, domicilno stanovništvo i sve one koje se žele voziti u brodici a do sada nisu imali priliku. Mjesto polaska je Taxi stanica na mulu u Iki te će se raditi kružne ture do Ičića i nazad te do Lovrana i nazad.
– Oko 14 sati počet će se prijava za natjecanje parova u veslanju drvenom brodicom. Na natjecanje se mogu javiti svi ljudi dobre volje, koji znaju veslati i koji bi to željeli naučiti. Start i cilj utrke je Taxi stanica na Ikarskom mulu, dok se natjecateljsko polje kružno proteže oko m/b Skušica. Na mulu će biti stacionirana tročlana sudačka ekipa koja će uz mjerenje vremena ocjenjivati, eleganciju i tehniku veslanja. Za vrijeme cijelog događanja frigat će se i nudit sardelice i vino za sve sudionike manifestacije, kazala je ekipa iz Ikarskih barkajola, dodavši kako je planirano trajanje manifestacije do 17 sati.
Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!