Lokalna razina bolje će upravljati imovinom: Država bi gradovima i općinama trebala darovati nekretnine

stilin_sarac_hns_nekretnine_2016

HNS je uputio prijedlog zakona kojim se državi omogućuje darivanje nekretnina lokalnoj upravi, koja bi zauzvrat u proračun uplaćivala 40 posto ostvarenih prihoda. Prijedlog su predstavili Miodrag Šarac i Žarko Stilin.

Rijeka/Matulji – Prijedlogom izmjena Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske koji je HNS uputio u redovnu saborsku proceduru, želi se omogućiti darivanje državnih nekretnina jedinicama lokalne samouprave. To može doprinijeti učinkovitijem i transparentnijem upravljanju i raspolaganju nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske i jedinica lokalne samouprave, a ujedno i gospodarskom i socijalnom napretku i razvoju svih krajeva, istaknuli su članovi Istarsko – primorsko – goransko – ličko – senjskog regionalnog saveza i Županijske organizacije Primorsko-goranske županije Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj u Rijeci.

U državnom vlasništvu još uvijek postoji velik broj nekretnina koje se ne koriste ili nisu u funkciji pa se decentralizacija sustava upravljanja nekretninama njihovih darovanjem JLS koje će njima efikasnije upravljati, nameće kao nužnost. Prijedlogom je predviđena i mogućnost prodaje nekretnine, i to na način da se 40 posto prihoda uplaćuje se u Državni proračun na poziciju pomoći izravnavanja za decentralizirane funkcije. Prihodi koji ostaju JLS mogli bi se koristiti namjenski, za kapitalne rashode.

– Donošenjem ovog zakona doprinijet će se jačanju konkurentnosti jedinica lokalne samouprave i smanjenju lokalnih nejednakosti putem pomoći izravnavanja za decentralizirane funkcije onim jedinicama lokalne samouprave na čijem području se ne nalaze nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske. Na taj način će se dodatno potpomoći razvoj pojedinih slabije razvijenih jedinica lokalne samouprave i povećati izgledi za smanjivanje razine njihovog zaostajanja za prosjekom Republike Hrvatske, zaključio je Žarko Stilin, predsjednik IPGLS RS HNS-a.

– Nekretnine koje bi trebale biti predmet darovanja bi prije svega trebale biti one nekretnine koje nisu od posebnog strateškog gospodarskog i razvojnog interesa za Republiku Hrvatsku i ne odnose se na poljoprivredno zemljište i šume, naglasio je Miodrag Šarac, HNS-ov vijećnik u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije i vijećnik u Općinskom vijeću Matulja te dodao kako će s ciljem što veće transparentnosti, JLS biti obavezne predstavničkom tijelu svake godine podnositi Izvješće o provedbi plana upravljanja i raspolaganja nekretninama u državnom vlasništvu za prethodnu godinu.

Davor Žic / PodUčkun.net

tagovi: matulji, rijeka, lokalna samouprava, darivanje nekretnina, pod učkun, poduckun.net, podučkun.net, miodrag šarac, žarko stilin, liburnija, hns,

error: Content is protected !!