Lorencin: Rast udjela od putovanja u ukupnom BDP-u @ Opatija

lorencin_grcic_maras

Lorencin je naglasio kako je turizam horizontalni sektor te kako investicije u turizam imaju multiplikativne efekte.

Opatija – Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je na II. Međunarodnom investicijskom forumu održanom u organizaciji Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, gdje je bio jedan od govornika panela pod nazivom ”Članstvo u EU – nove mogućnosti regionalnog razvoja“.

Uz Lorencina na panelu su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar Regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić, te predsjednik HGK Nadan Vidošević, koji su pojasnili investicijske mogućnosti kroz povlačenje sredstava iz fondova Europske unije. Lorencin je naglasio kako se za turizam sredstva iz EU fonova mogu povući za malo i srednje poduzetništvo, turističku javnu infrastrukturu te edukaciju ljudskih potencijala. Također, napomenuo je kako je upravo završio javni poziv kandidiranje projekata temeljem Programa dodijele bespovratnih sredstava u 2013. godini turističkim projektima prihvatljivim za financiranje iz Strukturnih fondova EU te kako je u tijeku izbor projekata koji će dobiti i financijsku podršku Ministarstva turizma.

Lorencin je naglasio kako je turizam horizontalni sektor te kako investicije u turizam imaju multiplikativne efekte: ”Ova je godina bila iznimno dobra za turizam prema svim pokazateljima. Možemo reći da su osim dolazaka i noćenja povećani i prihodi od turističkih djelatnosti i to za 11 posto u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na 2012., a bilježimo i porast novozaposlenih od 18,2 posto u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na lani. Udio prihoda od putovanja u ukupnom BDP-u iznosili su u prvih šest mjeseci ove godine 9,9, posto, što u odnosu na 2012. predstavlja također rast udjela.“

Ministar se osvrnuo na procese predstečajnih nagodbi za tvrtke iz turističkog portfelja koje su u većinskom državnom vlasništvu, a koje su u procesu pronalazaka strateških partnera koji će dokapitalizirati trgovačka društva te u suradnji s upravama društva ponuditi plan njihova restrukturiranja. Također, govorio je i o privatizaciji društava koja su od strateškog i posebnog interesa RH kroz tri godine, te o aktiviranju državne vojne imovine u turističke svrhe, kojem prethodi rješavanje neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, prostorno planskih pitanja, izmjene propisa te dogovori s jedinicama lokalne samouprave i s nadležnim tijelima državne uprave.

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!