Loša posjeta i veliki troškovi ‘guše’ trgovce na Mrkatu

Marijanka Prskalo, Sebastijan Matić, Robert Kurelić, Nikica Pažin, Danijel Liber i Jan Bernd Urban

Osim velikih nameta zakupce prostora ‘muči’ i iznimno slaba posjećenost gornjeg kata. No, ključno pitanje koje ih muči, da zašto oni kao zakupci poslovnog prostora moraju pokrivati režijske troškove objekta koji je javni gradski prostor?

Opatija – U današnje vrijeme svako radno mjesto zlata vrijedi. Svaki novi obrt, tvrtka mora od strane gradske vlasti dobiti punu pažnju i povjerenje, a ne bahato, arogantno ponašanje pojedinaca. U ovom slučaju, zakupoprimci na mrkatu osjetili su to na svom džepu. Ugovorili su poslovne prostore, potpisali ugovore i iste plaćaju prema ugovoru. Ali podvaljeno im je plaćanje klimatizacije. Neprihvatljivo je da se poslovni prostor od 17 četvornih metara plaća mjesečni najam od 1.580 kuna, a klimatizacija javnog prostora 800,00 kuna po obrtu. Neki su već napustili poslovni prostor, a koliko imam informaciju i ovo malo zakupoprimaca se sprema na isto. A Komunalac uredno podijeli trošak onima koji ostaju, kazao je Nikica Pažin, predsjednik Liburnijske stranke, na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj na gornjem katu opatijske tržnice.

Opatijski mrkat

– S ovakvim nametima jedva ‘krpamo kraj s krajem’. Imamo ogromne namete i izdatke, a posla nigdje. Prema ugovoru o zakupu, uz neto zakupninu prostora plaćamo i PDV, vodu i struju, odvoz smeća, komunalnu naknadu, spomeničku rentu te srazmjeran dio povećanja troškova klimatizacije i grijanja tržnice. Detalj koji mi je promakao, a trebala sam se konzultirati s odvjetnikom, je ‘srazmjeran dio povećanja troškova klimatizacije i grijanja tržnice’, što prevedeno u kune iznosi dodatnih 800 kuna mjesečno, kazala je Marijanka Prskalo, vlasnica Natura Vite.

Osim velikih nameta zakupce prostora ‘muči’ i iznimno slaba posjećenost gornjeg kata. No, ključno pitanje koje ih muči, da zašto oni kao zakupci poslovnog prostora moraju pokrivati režijske troškove objekta koji je javni gradski prostor?

– Kada smo poslovali na staroj poziciji, na vanjskom dijelu uz tržnicu, promet je bio veći obzirom da je frekvencija ljudi puno veća. Trenutno poslujemo isključivo sa starim klijentima, a uz već sve navedene namete, to nam nije dovoljno, dodali su Sebastijan Matić i Dragana Milih.

– Liburnijska stranka se protivi takvom ponašanju gradskih firmi i gradske vlasti. Sada trebamo pokazati spremnost na odricanje i spremnost i potporu obrtnicima, spremnost čuvanja svakog radnog mjesta. A ovakvo ponašanje dovodi isključivo do gubitka radnih mjesta, kojih je ionako premalo. U gradsku tržnicu je grad Opatija uložila 8,6 milijuna kuna. Tako velikih 8,6 milijuna kuna građana Opatije za tako loše odrađene radove i tako lošu koncepciju. Građanska inicijativa vođena Janom Berndom Urbanom osmislila je izložbe na gornjem katu, isključivo da sa sadržajem privuče posjetitelje, dodao je Pažin.

Do prošlog tjedna dva poslovna prostora bila su prazna, a prošlog tjedna uselio je ‘šalter’ od Komunalca.

– Ovim putem, iskazujem veliko nezadovoljstvo ponašanjem Komunalca, ali i gradske vlasti prema zajmoprimcima poslovnih prostora na gornjem katu tržnice. Zapravo sam povrijeđen kao čovjek i građanin grada Opatije. Gradonačelnik sebe naziva “čovjek s dušom”, a Opatija i njeni građani proživljavaju crne dane. Gdje je ta duša? S jedne strane bahato se troše proračunska sredstva, grad i građani se zadužuju zbog neracionalnog ponašanja gradske vlasti, a s druge strane imamo bezbroj slučajeva u kojima gradska vlast pokazuje socijalnu neosjetljivost i trenira mišiće baš na onima koji su ima dali povjerenje na proteklim izborima, rezimirao je Pažin.

Serena Calderara / Liburnija.net

error: Content is protected !!