Lovran dobio rekordni proračun od 55 milijuna kuna, trošak komunalne naknade za građane se neće povećati

Među značajnijim projektima na koje će se sredstva utrošiti su novi društveni dom, uređenje parka Školarovo i boćališta Liganj.
Lovran – Komunalna naknada česta je tema sjednica gradskih i općinskih vijeća posljednjih dana, s obzirom na to da je novi zakon propisao drugačije računanje vrijednosti boda, odnosno godišnji umjesto mjesečnog obračuna.
Ta situacija rezultirala je pokušajem povećanja vrijednosti boda, što je pak izazvalo brojne rasprave i prepirke između vladajućih i opozicijskih opcija, zbog kojih često odluke nisu usvojene.
Sasvim drugačija situacija bila je na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Lovrana, gdje je odluka o vrijednosti komunalnog boda usvojena jednoglasno, budući da nije predviđala poskupljenje. Odnosno, ukupan trošak za građane ostao je jednak, osim što će se sada umjesto u mjesečnim vrijednostima od 0,72 kune računati u godišnjoj vrijednosti od 8,64 kuna.
– Rasprava je bila konstruktivna i drago mi je da smo pokazali slogu na sjednici Vijeća, budući da je ovo dobra odluka za Lovrance. Nismo povećavali trošak komunalne naknade jer smo uspjeli napraviti uštede u komunalnom održavanju, prvenstveno u javnoj rasvjeti koja sada koristi LED tehnologiju s nižim troškovima, ali i zato što smo sređenijom bazom uspjeli povećati prihode kvalitetnijom naplatom. Smatram da prije prebacivanja troškova na građane prvo treba pokušati napraviti maksimalnu racionalizaciju u poslovanju javne uprave, a vijećnici su se s time složili, rekao je načelnik Bojan Simonič.
I ostale točke usvojene su jednoglasno, pri čemu je svakako najvažnija ona koja se odnosi na proračun. Lovran će tako u iduću godinu ući s budžetom u visini od 55 milijuna kuna, od čega čak 13 milijuna kuna planiranih prihoda otpada na sufinanciranje iz europskih i nacionalnih fondova, a prenijet će se i 10 milijuna kuna suficita ostvarenih u ovoj godini. Među značajnijim projektima na koje će se sredstva utrošiti su novi društveni dom, uređenje parka Školarovo i boćališta Liganj.
Uz to, „rebalansiran“ je i ovogodišnji proračun, budući da su lovranski vijećnici odlučili nabavku spremnika za otpad prepustiti Komunalcu.
Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net