Lovran dobio rekordni proračun ‘težak’ čak 74 milijuna kuna: Kreće veliki investicijski ciklus

Najznačajnije ulaganje je ono u Novi društveni dom te kupnju susjednog prostora bivše vojarne, dok će se na ceste potrošiti oko 10 milijuna kuna, a na ostale komunalne investicije – od uređenja obalnog puta i parka Komušćak do uređenja dječjih igrališta, nogostupa i parkirališta – 17 milijuna kuna. 

Lovran – Čak 74,2 milijuna kuna, apsolutno najviše u dosadašnjoj povijesti općine, iznosi lovranski proračun koji je na nedavnoj sjednici jednoglasno potvrdilo Općinsko vijeće. Za usporedbu, dosadašnji rekord „držao“ je ovogodišnji proračun koji je čak dvadesetak milijuna kuna manji od plana za predstojeću godinu.

S prihodovne strane, uz poreze od kojih se planira uprihoditi nešto manje od 10 milijuna kuna, najznačajnija stavka su europska sredstva od 15,6 milijuna kuna s kojima se planira „zavrtiti“ značajan investicijski ciklus. Tako je planirano uređenje info-centra za mlade, izložbenog prostora „Kuća lovranskega guca“, ali i financijski značajno zahtjevnija izgradnja Novog društvenog doma te izgradnja nerazvrstane ceste u Poduzetničkoj zoni Lokva.

Dodatnih 15 milijuna kuna uprihodit će se prodajom imovine, najvećim dijelom prodajom zemljišta u okućnicama stambenih objekata, a planira se prodati i poslovni prostor Restorana Knezgrad. Dodatno, 10 milijuna kuna donijet će kredit koji će se iskoristiti za uređenje Starog grada, iako se nadaju da će uspjeti zatvoriti financijsku konstrukciju iz vlastitih sredstava,

No, usprkos prodaji zemljišta i poslovnog prostora, ukupna vrijednost općinske imovine značajno će se povećati, jer se na tu stavku planira utrošiti čak 50 milijuna kuna. Najznačajnije ulaganje je ono u Novi društveni dom te kupnju susjednog prostora bivše vojarne, dok će se na ceste potrošiti oko 10 milijuna kuna, a na ostale komunalne investicije – od uređenja obalnog puta i parka Komušćak do uređnja dječjih igrališta, nogostupa i parkirališta – 17 milijuna kuna.

Na nedavnoj sjednici vijećnici su dobili i informaciju o namjeni prostora bivše Radnikove butige na Trgu slobode. Naime, Općina je dobila peticiju da se u tom prostoru zadrži dosadašnja djelatnost, a potpisalo ju je 124 građana. Vijeće je namjeravalo taj prostor dati na korištenje Komunalcu za podjelu vrećica za odvojeno sakupljanje otpada, no ta je aktivnost ipak organizirana na Reciklažnom dvorištu. Tako će prostor na javni natječaj, a moguće su djelatnosti trgovine prehrambenim proizvodima ili papirnice.

 

error: Content is protected !!