Lovranski guc i tradicijska brodogradnja u fokusu manifestacije “Prua a siroco” @ Trst

Prezentacija je zaključena predstavljanjem stručne literature i slika na temu male brodogradnje uz izložena dva modela barki “lovranskog guca”.

Lovran – Proteklih dana u organizaciji Banda cittadina di Muggia “Amici della musica” održano je 6. izdanje posvećeno glazbi, pričama, tradiciji ribarstva i maloj brodogradnji pod nazivom “Prua a siroco” Muggia. Pokrovitelj ove višednevne manifestacije bila je Talijanska Unija Rijeka. Prostor aule biskupskog sjemeništa u Trstu bilo je jedno od mjesta u kojem je održana ova manifestacija na kojoj je najprije nastupio Mješoviti pjevački zbor iz Muggie. Ovom skupu prisustvovao je u ime pokrovitelja predsjednik Talijanske Unije Rijeka Maurizio Tremul. Nakon toga održano je predavanje o drvenoj barci tipskog naziva “lovranski guc” koji simbolizira tradiciju male brodogradnje u Lovranu, o čemu je uvodno upoznao prisutne na skupu Igor Prodan, predsjednik Zajednice Talijana Lovran. S posebnim emocijama i prisjećanjima na svog djeda Nina Gasparinica kao vrsnog i nadaleko poznatog lovranskog brodograditelja, a koji je povezan uz lovranski guc, govorila je njegova unuka, danas 64-godišnja Erica Gasparinich iz Monfalcona. Govoreći o tradiciji gradnje raznih vrsta drvenih plovila što su izlazili iz radionice njezinog djeda Erica Gasparinich se prisjetila njegovog života i svog pokojnog oca Bruna koji je kao strastveni jedriličar preuzeo obiteljsku tradiciju drvene brodogradnje koristeći znanja i iskustva svog oca Nina. Pokojni Bruno Gasparinich posebno se iskazao kao vrsni graditelj sportskih jedrilica koje su osvajale brojna europska i svjetska te olimpijske igre u Tokyu u raznim klasama. Tradiciju male brodogradnje Nina Gasparinica nastavio je 1973. godine njegov učenik – brodograditelj Gianfranco Sirotnjak koji je kasnije i sam postao vrsni brodograditelj koji je odlaskom u mirovinu nažalost morao svoju radionu zatvoriti jer interesa među mladima da nastave brodogradnju nije bilo. Ovoj prezentaciji lovranskog guca priključio se Valter Tripar, član lovranske udruge “Lovranska lantina” i član skupštine Zajednice Talijana Lovran koji je prisutne upoznao s detaljima koji obilježavaju lovranski guc i bitno ga razlikuju od ostalih tipova barki naglašavajući specifičnosti u građi, obliku, izgledu i maritimnim sposobnostima koje ima ovaj tip barke. U završnom djelu prezentacije govorio je Andrea Rudan, praunuk Nina Gasparinica koji je pojasnio način upravljanja lovranskim gucom te vrstama jedra koje se koristilo u njegovoj plovidbi. U nastavku svog izlaganja sa zadovoljstvom je istaknuto da od 2007. godine u Lovranu djeluje udruga “Lovranska lantina” koja uspješno njeguje i razvija tradiciju male brodogradnje, organizirajući tematske radionice, izložbe i regate tradicijskih barki na jedra pod nazivom Trofej “Nino Gasparinic”. Ova prezentacija je zaključena predstavljanjem stručne literature i slika na temu male brodogradnje uz izložena dva modela barki “lovranskog guca”.

Podjsetimo, ovogodišnje dvanaesto izdanje regate tradicijskih barki na jedra za Trofej “Nino Gasparinic” počinje danas. Natjecanje organiziraju članovi lovranske Udruge “Naš Lovran – Lovrana nostra” – sekcija “Lovranska lantina”. Program započinje u petak, u 10 sati smotrom deset lovranskih drvenih tradicijskih barki ispred restorana Kvarner na pristaništu. Nastavit će se izmjerom barki za katalogizaciju što će se koristiti za virtualni muzej barki s područja Kvarnera i Istre. Istog dana u 17 sati upriličit će se spuštanje obnovljenog drvenog lovranskog guca iz 1945. godine vlasništva Ivanke Mladenić iz Viskova koji je obnovljen u okviru europskog projekta “Arca Adriatica” te pasare iz 1931. godine koja je obnovljena samostalno vlastitim radom i sredstvima vlasnika Maria Basana iz Lovrana. Od 17 do 19 sati na lovranskom pristaništu predviđa se održavanje dviju radionica i to radionicu male brodogradnje i radionica za izradu kormila – argole u koje se mogu uključiti svi oni koje to zanima ili imaju potrebu nešto novo naučiti.

Subotnjim programom predviđeno je u 10 sati spuštanje barki u more za regatu, prijava natjecatelja , ribarska marenda i sastanak timunjera. Start regate predviđa se u 12,00 sati na morskoj pučini ispred lovranske rive organizator očekuje 12 domaćih barki Udruge lovranska lantina te 9 posada iz Rovinja, Fazane, Krka, Ičića i Mošćeničke Drage. Uz povoljne vremenske uvjete i dovoljno jak vjetar za očekivati je posjetu brojnih ljubitelja drvenih barki ove jedinstvene regate koja će se moći pratiti s obale. Podjela nagrada uz zajedničko druženje natjecatelja na rasporedu je u 17 sati.