Lovranski narodnjaci predstavili rezulate svoga rada u protekloj godini @ Lovran

hns_lovran

Možda i najveći uspjeh HNS-a Lovran bio je ulazak u izvršnu vlast, i to prelaskom zamjenika načelnika Branislava Petkovića iz PGS-a u redove narodnjaka.

Lovran – Aktivnosti lovranskih ”narodnjaka” tijekom čitave protekle godine i rezultate njihova rada, na tiskovnoj konferenciji povodom održavanja izvještajne skupštine HNS-a Lovran predstavili su potpredsjednica Elvira Jović Ban, članica predsjedništva Romina Piutti-Sterija, član predsjedništva i donačelnik Općine Lovran Branislav Petković i općinski vijećnik i predsjednik podružnice Siniša Vilke.

– U lipnju su članovi lovranskog HNS-a proveli anketu među građanima na temu turizma i razvoja Općine Lovran. Anketa je bila vrlo uspješna budući da je dobiveno niz informacija o problemima u Općini, prijedlozima i idejama te niz vrlo konstruktivnih sugestija i prijedloga na što su ukazali sami mještani Lovrana. U srpnju je na inicijativu HNS – LD održan radni sastanak pomoćnika ministra gospodarstva i ravnatelja Agencije za javno-privatno partnerstvo sa čelnicima Općine Lovran na temu financiranja modela energetski učinkovite rekonstrukcije mreže javne rasvjete prema modelu JPP-a. Općina Lovran je izradila energetski pregled javne rasvjete kao preduvjeta za kandidiranje budućih projekta. Godišnji trošak za održavanje javne rasvjete iznosi oko 600.000 kuna a njenom cjelovitom obnovom očekuju se uštede do 40 posto odnosno 250.000 kuna, kazao je Vilke.

Čelnici HNS – LD pokrenuli su uređenje parkirališnih površina na Kamenjaru čije će se proširenje i dogradnja nastaviti i u 2015. godini kao i uređenje parkirališnih površina na Rezinama gdje je dobiveno 130 parkirnih mjesta. Na inicijativu vijećnika Siniše Vilkea postavit će se pješački prijelaz na Peharovu kod zadnje stanice Autotrolojeve autobusne linije br. 32, a kako je istaknuto na tiskovnoj konferenciji, taj pješački prijelaz je od izuzetnog značaja s obzirom da se tu nalazi plaža, te veliki broj kupača, uključujući i obitelji sa djecom, prelazi cestu na tom potezu. Pješački prijelaz će se obilježiti u prvim mjesecima 2015. godine po završetku asfaltiranja ceste.

– Lovranski HNS zalagao se za poticanje razvoja malog poduzetništva te je sudjelovao u izradi Programa poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja za 2014. godinu. Čelnici HNS – LD u suradnji sa AM, LIST, PGS razradili su ideju sufinanciranja udžbenika za učenike osnovne škole ‘‘Viktora Cara Emina’‘ u Lovranu. Također, na sugestiju HNS-ovog vijećnika i člana Školskog odbora dio dječjijeg školskog igrališta izgrađeno je u neposrednoj blizini prostora za produženi boravak, kazao je Vilke.

Lovranski narodnjaci potaknuli su projekt uvođenja LED rasvjete na cestovnim prometnicama te će se uskoro postaviti probna LED dionica u naselju Obrš. Čelnici lovranskog HNS-a zalagali su se za otvorenje punionice s ciljem promicanja ekološkog turizma za napajanje električnih automobila u središtu Lovrana, prve u PGŽ kako bi Općina Lovran na ovaj način pratila europske i svjetske trendove. Predstavnici HNS-a podružnice Lovran ukazali su na potrebu obnove dječjeg igrališta u Zahejima budući da ne odgovara standardima sigurnosti EU u pogledu zaštite djece. Stoga je obnova igrališta predviđena tijekom 2015. godine.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!