ERSTE AD

LRH ‘konačno’ dobio novog vlasnika: SN Holding prodao većinski paket dionica

GITONE Adriatic d.o.o. sada ima 53,94% udjela u najvećem kvarnerskom hotelskom lancu.

Opatija – Liburnia rivijera hoteli od danas imaju novog vlasnika. Društvo povezano sa SN Holdingom Darka Ostoje prodala su većinski paket dionica, trgovačkom društvu GITONE Adriatic d.o.o., koje sada ima 53,94% udjela u najvećem kvarnerskom hotelskom lancu.

Radi se o novoosnovanoj tvrtki, očito ciljano stvorenoj upravo za ovo preuzimanje, koja je u stopostotnom vlasništvu austrijske tvrtke Gitone Beteiligungsverwaltungs GmbH, a u kojoj pak udio ima tvrtka Holster iz Beča, prijavljena na istoj adresi. O svim ovim tvrtkama mogu se pronaći tek rijetki podaci, jer u 11 godina postojanja nije ostavila značajan trag u austrijskom gospodarstvu.

Ono što jest poznato su imena članova uprave – to su dr. Andreas Johannes Nicholas, prof. Josef Schuch te mag. Joahannes Böck, koji je kao direktor tvrtke Gitone Adriatic potpisao ugovor. Od njih trojice najpoznatiji je Schuch, koji je istaknuti stručnjak iz područja međunarodnog poreznog prava i predavač na Sveučilištu u Beču, a radio je i kao savjetnik u bečkom ogranku renomirane kompanije Deloitte te kao član  savjetodavnog odbora B & C grupe, koja se predstavlja kao najveći privatni industrijski holding u Austriji. Osim toga, ova tvrtka povezana je i s renomiranim brodogradilištem luksuznih jahti i ratnih brodova Lürsen.

Ovime je nastala i obveza za objavom ponude za preuzimanjem ostalih dionica, što znači da će jedinice lokalne samouprave na Liburniji koje drže kontrolni paket morati donijeti odluku hoće li prodavati dionica LRH. S obzirom na manjak informacija o novim vlasnicima, ali i manjak sredstava u proračunu Grada Opatije, ova bi odluka mogla biti vrlo komplicirana…

Dionice LRH danas su bile “najtraženija roba” na Zagrebačkoj burzi, a povećale su cijenu za oko 2,6 posto, uz promet od oko 550 tisuća kuna i finalnu vrijednost od 3.900 kuna po dionici. No, treba očekivati da je cijena po kojoj je kupljen većinski paket bila još i veća – na to, barem, računaju kupci dionica koji očekuju značajnu isplatu nakon objave obveze o preuzimanju.

Porasla je i vrijednost dionica povezanog društva LRH Cavtat, koje je uz rast od gotovo 12 posto današnji burzovni rekorder. Zadnja vrijednost ove dionice iznosila je 1.600 kuna.

error: Content is protected !!