Lungomare Art – Jiri Kovanda u Voloskom

Priznati češki moderni umjetnik u projektu Lungomare Art

Volosko – U Opatiji ovoga tjedna, u svom drugom posjetu, boravi češki moderni umjetnik Jiri Kovanda koji zajedno s mladom opatijskom umjetnicom Nikom Laginjom priprema umjetničku instalaciju u Voloskom, kao dio programskog pravca Lungomare Art, jednog od pravaca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Radni sastanak s umjetnikom održan je u Voloskom, a prisustvovali su kustos projekta Michal Koloček te stručni suradnici Grada Opatije i EPK 2020 d.o.o. Boravak umjetnika u rezidenciji za cilj ima što bolje upoznati odabranu lokaciju te, kroz istraživački proces, stvoriti trajnu umjetničku instalaciju.

Koncepcija Programskog pravca Lungomare utemeljena je na rezidenciji europskih umjetnika u deset primorskih gradova i naselja u PGŽ (Volosko, Mali Lošinj, Crikvenica, Lopar, Baška, Kostrena, plaža Grčevo u Rijeci, riječka ribarnica, Lovranska Draga i Brseč) s ciljem upoznavanja lokalnog stanovništva, običaja i duha mjesta, prema čemu će nastati pojedina umjetnička instalacija. Umjetnička instalacija u Voloskom bit će postavljena za otprilike godinu dana.

Jiri Kovanda, rođen u Pragu 1953. godine, jedan je od najpoznatijih čeških i srednjoeuropskih modernih umjetnika čiji su radovi izloženi i u Tate modern muzeju u Londonu te u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Svjetski je poznat postao krajem 70-ih godina 20. stoljeća kada je svojim minimalističkim intervencijama u prostoru slao snažnu političku poruku u ondašnjem socijalističkom sistemu Čehoslovačke. Živi u Pragu i radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti.

error: Content is protected !!