Malatestinić: Dobra epidemiološka situacija daje pravo za zadovoljstvo, ali ne i za opuštanje

Tako primjerice prosjek zaraženih u PGŽ od početka epidemije iznosi 24,97 na 100.000 stanovnika, što je upola manje od prosjeka RH koji je 50,07 ili 4 puta manje od Splitsko-dalmatinske županije. Što se tiče broja testiranja, u PGŽ ih je preko 2.300 (8,5 na 1000 stanovnika) što je značajan broj.

Rijeka – Pročelnica županijskog UO za zdravstvo Đulija Malatestinić za Novu TV još je jednom potvrdila kako je Primorsko-goranska županija već 8 dan zaredom bez novozaraženih.

– Ovakav rezultat doista je dobar i daje pravo na zadovoljstvo, no ne daje na opuštanje. Rezultat je to sustavnog, promišljenog rada od siječnja, pratili smo situaciju u Kini i kontinuirano radili putem Stožera za zarazne bolesti, kazala je Malatestinić i istaknula kako je Stožer za zarazne bolesti osnovao još 2010. godine župan Zlatko Komadina, a čiji su predstavnici bili iz resora zdravstva, sanitarne inspekcije, policije, granične sanitarne inspekcije i civilne zaštite.

– Pred više od 2 mjeseca je upravo u našoj županiji bio prvi slučaj novooboljele osobe nakon povratka rada iz Italije, tako da smo budno pratili sve kontakte. A ovaj ponedjeljak smo imali jednak broj ozdravljenih i zaraženih, što zaista veseli, rekla je pročelnica.

Malatestinić je i usporedila stanje novooboljelih u PGŽ i ostatku Hrvatske. Tako primjerice ono u PGŽ od početka epidemije iznosi 24,97 na 100.000 stanovnika, što je upola manje od prosjeka RH koji je 50,07 ili 4 puta manje od Splitsko-dalmatinske županije. Što se tiče broja testiranja, u PGŽ ih je preko 2.300 (8,5 na 1000 stanovnika) što je značajan broj.

Komentirala je i kako od 4. svibnja kreće druga faza relaksacije mjera te za kretanje po županiji više neće trebati propusnice.

– o znači i početak rada zdravstvenog sustava u punom opsegu, no ipak ne kao ranije. Bitno je da pacijenti dođu fizički u ordinaciju kod liječnika obiteljske medicine, jedino ako baš moraju, jer se i dalje preporučaju konzultacije telefonom. Molimo ih da budu strpljivi, a svi naručeni da koriste maske, poručila je Malatestinić.

error: Content is protected !!