Mali miritelji @ Kastav

kastav15…polazna je ideja da se nit odgoja i naobrazbe za ljudska prava, demokraciju i građansko društvo započne provlačiti u svakodnevnom životu još u predškolskom i ranom školskom uzrastu…
…posljednjega dana projekta u vrtiću će biti zasađeno Drvo mira…

Kastav – Od srijede, 30.ožujka, do petka, 1. travnja, od 11,00 do 12,00 sati će u vrtiću Vladimir Nazor u Kastvu, biti proveden trodnevni projekt Mali miritelji. Projekt je rezultat suradnje između spomenutoga dječjega vrtića i izvannastavne skupine Medijacija iz osnovne škole ”Milan Brozović“.
Ove dvije bliske ustanove za odgoj i naobrazbu djece, koje dijeli tek nekoliko skalina (obje se ustanove nalaze na istoj adresi: Skalini Istarskog tabora) dio su djetinjstva mnoge kastavske djece. Na prijedlog voditeljice izvannastavne skupine Medijacija, susretljivo i pozitivno je reagirala ravnateljica vrtića Helena Ninković Budimlija.
Kako bi se plodovi projekta ”Mali miritelji“ još dugo osjećali, a možda i razvijali u neke druge projekte i širili u neke druge vrtiće, poduzetna je mlada ravnateljica kontaktirala Forum za slobodu odgoja Rijeka te je u ovom trenutku već deset djelatnika vrtića prošlo Osnovni tečaj medijacije. Polazna je ideja da se nit odgoja i naobrazbe za ljudska prava, demokraciju i građansko društvo započne provlačiti u svakodnevnom životu još u predškolskom i ranom školskom uzrastu.
Neki od ciljeva su – naravno u skladu s uzrastom kojemu je projekt namijenjen – upoznati djecu s pojmom medijacije / mirenja, objasniti da sukob nije kraj prijateljstva, upozoriti na to koliko je važno da oni budu ti koji prijatelje nagovaraju na mirenje, a ne na svađanje. Ukratko, poticati da se od najranijeg uzrasta svjesno odlučujemo za dobro te pozitivnim načinom reagiranja, malim koracima aktivno utječemo na sredinu u kojoj živimo.
U trodnevnom projektu kojega će uz voditeljicu izvannastavne skupine Medijacija, Dubravku Urodu, psihologinju vrtića Maju Škrinjar i odgajateljice predškolske skupine Sandru Malič Jelovicu i Vlatku Damjanović, među ”vrtićarima“ provoditi učenici-medijatori osmih razreda, bit će i priče i pjesme, ali i rada u vrtu.
Naime, posljednjega dana projekta u vrtiću će biti zasađeno Drvo mira. Tako će vrtić postati bogatiji za simbolično mjesto na kojem će se djeca, koja su iz nekoga razloga došla u sukob miriti izgovarajući Brojalicu mirilicu.
Ivan Mellor / Liburnija.net / R-1.hr
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!