Manifestacija Obrt – put do uspjeha @ Permani

permani-put-2…manifestacija će se održati, u četvrtak, 5. svibnja od 10 do 18 sati…
…obrazovne programe prezentirat će sedam strukovnih škola…

Matulji – Svako veliko putovanje počinje prvim korakom, a priliku da učine prvi korak prema svojim budućim karijerama, osnovnoškolci s liburnijskog područja imat će ovog četvrtka, 5. svbinja.
Naime, od 10 do 18 sati toga će se dana održati manifestacija ”Obrt – put do uspjeha”, na kojoj će u Domu Permani svoje obrazovne programe učenicima osmih razreda putem praktičnih radionica predstaviti sedam riječkih i opatijskih srednjih strukovnih škola.
permani-put-1
– Želja nam je preokrenuti negativne trendove koji su vladali u obrtničkim školama, u koje se svake godine upisivalo sve manje ljudi, kako bismo stvorili kvalitetne radnike koji će moći naći posao u nekom od preko 700 obrta na Liburniji. Želimo osnovnoškolcima predstaviti ova zanimanja, kojim su se bavili njihovi nonići i očevi, te im objasniti da se nekad od toga moglo dobro živjeti, a danas se može još i bolje, kazao je matuljski načelnik Mario Ćiković.
Svečano otvorenje zakazano je u 12 sati, a tom prilikom spremit će se i jota s brgujskim kapuzom u velikoj padeli za 300 osoba.
– Na osnivanje ove manifestacije potakao nas je kroničan nedostatak stručnih ljudi, prije svega u proizvodnom sektoru, a to smo povezali sa svim deficitarnim zanimanjima. Obrt više nije zanimanje kakvo je bilo nekada, ne radi se samo “batićima i dijetlima”, nego imamo vrhunski opremljene radionice koje počivaju na modernoj tehnologiji rada, ali nedostaje nam radnika. Kod “metalaca”, primjerice, svaki završeni srednjoškolac ima 99 posto sigurno zaposlenje, kazao je predsjednik Ceha obrtnika Danko Mauša.
Željko Dimitrović, tajnik Obrtničke komore Primorsko goranske županije, koja uz Općinu Matulji i Udruženje obrtnika Opatije organizira događanje u Permanima, naglasio je kako su se obrtnička zanimanja nekad nazivala deficitarnima, a danas perspektivnima.

Obrt - put do uspjeha 2010.

Obrt - put do uspjeha 2010.


– Prema istraživanju Obrtničke komore PGŽ od 30 učenika koji su bili prva generacija stipendista i netom su izašli iz srednjih škola, već se zaposlilo njih 25. Prije tri godine prvi je puta zaustavljen pad u broju upisa u srednje obrtničke škole, a od tada svake godine taj broj pomalo raste, kazao je Dimitrović.
Vlasnik restorana Stara pošta u Permanima, Miloš Dekleva, naglasio je kako će se, u okviru ove manifestacije, do kraja tjedna po promotivnim cijenama u restoranima koji sudjeluju u projektu “Cesta domaće hrani” nuditi jela od sezonskih namirnica poput koprive i šparuga, a koje će pomoći spremiti i učenici Ugostiteljske škole.
– U Zapadnoj Europi često se kaže da bi dijete trebalo prvo naučiti neki obrt, pa tek onda nastaviti svoje visoko školovanje, jer obrt je siguran zanat u rukama, na koji čovjek uvijek može računati da će mu omogućiti da radi, zaključio je potpredsjednik opatijskog Udruženja obrtnika Maurizio Počekaj.
Davor Žic / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!