Manifestacijom Baltazar na Gradini spušten je zastor na 14. izdanje Ljeta na Gradini

Manifestacijom Baltazar na Gradini spušten je zastor na 14. izdanje Ljeta na Gradini

FOTO: Foto Kurti

Nastala s ciljem popularizacije znanosti, manifestacija je organizirana u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Udrugom Profesor Baltazar, a okuplja niz relevantnih stručnjaka koji na interaktivan, zabavan i zanimljiv način prezentiraju znanstvene teme, od kojih su mnoge dio naše svakodnevice

Rijeka – Trsatska gradina na jedan je dan ponovno postala mjesto gdje se spajaju zabava, istraživački duh i znanost. Baltazar na Gradini već petu godinu zaredom okuplja posjetitelje svih generacija, a druženju s veselim profesorom Baltazarom posebno su se veselili oni najmlađi. Nastala s ciljem popularizacije znanosti, manifestacija je organizirana u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Udrugom Profesor Baltazar, a okuplja niz relevantnih stručnjaka koji na interaktivan, zabavan i zanimljiv način prezentiraju znanstvene teme, od kojih su mnoge dio naše svakodnevice.

Bogati sadržaj ispunio je svaki kutak kaštela, a svatko je mogao pronaći nešto za sebe. O čarobnom svijetu grafova govorila je doc.dr.sc. Andrea Švob, doc.dr.sc. Rozi Andretić Waldowski posjetiteljima je govorila o tome kako mozak uči biti ovisan, a dr.sc. Vedran Miletić uveo je posjetitelje u vrlo aktualnu temu – petu generaciju mobilnih mreža. Prof.dr.sc. Dražen Domijan i prof.dr.sc. Mladenka Tkalčić zainteresiranima su otkrili misterij koje je boje haljina s fotografije koja je kružila društvenim mrežama i rekli ponešto o svjetlosti i bojama, dr.sc. Saša Mićanović poveo je posjetitelje kroz povratak u budućnost s Nikolom Teslom, a Laura Žiković, mag.ing.aedif. održala je predavanje i interaktivnu demonstraciju na temu može li se tijelo gibati zauvijek.

Uz zanimljiva predavanja, pažnju posjetitelja zaokupili su edukativni corneri na kojima su i ove godine sudjelovali studenti Sveučilišta u Rijeci. Udruga studenata biotehnologije predstavila je svoje projekte NatuRIs i Putujući znanstvenici; studenti Odjela za Fiziku pokazali su kako to fizika može biti magična, dok su studenti Odjela za matematiku otkrivali što se pomoću brojeva može zaigrati. Jadran Galenski Laboratorij – dugogodišnji partner manifestacije, i ove je godine dao veliki doprinos, a po prvi puta pridružila se i Thalassotherapia Opatija. Iz Kraljevice je stigao tim Nacionalnog centra Tehničke kulture, a iz Pule Zemlja zabave, koja je u svom „Ludom laboratoriju“ malim posjetiteljima pružila priliku da na jedan dan postanu pravi znanstvenici. Dio bogatog programa bila je i Škola mentalne aritmetike „Malac genijalac“. Kroz manifestaciju su Udruga Zlatni rez i HRT Radio Rijeka obilježili 10 godina emitiranja znanstveno-popularne radio emisije „Baltazar“, a neizostavni dio manifestacije svakako je bila i projekcija animiranog filma „Profesor Baltazar“.

Riječani i Riječanke prepoznali su vrijednost manifestacije koja iz godine u godinu priprema brojne zanimljive sadržaje i okuplja sve više posjetitelja. Kreativno učenje za cijelu obitelj, ususret novoj školskoj godini, pokazala se kao izvrsna uvertira u novi jesenski početak i odličan zaključak ljetnih aktivnosti.

Ovogodišnje 14. izdanje Ljeta na Gradini obilovalo je bogatim programom kojeg je popratilo više od 15 tisuća posjetitelja. Kroz 20 programa publika je uživala u glazbeno – scenskim izvedbama, dramskim predstavama, koncertima, ali i edukativnim i modnim manifestacijama. Čak šest tematsko – konceptualnih manifestacija Ljetu na Gradini dalo je poseban pečat, a raznovrsnost programa začinila je tople ljetne večeri na vrhu grada!

„Kroz čak 20 manifestacija ovog ljeta ugostili smo 327 renomiranih izvođača – glumaca, performera, glazbenika… Kreiranje ovako raznolikog programa pričinjava nam izuzetno zadovoljstvo, a pozitivni utisci posjetitelja pokazatelj su koliko Riječani i Riječanke uživaju provodeći ljetne večeri na Trsatu. Misli su nam već uprte ka organizaciji trećeg izdanja Adventa na Gradini, a veseli nas realizacija novih ideja u kojima će, vjerujemo, uživati brojni posjetitelji.“ – izjavio je Vedran Babić, organizator Ljeta na Gradini.

error: Content is protected !!