Manja spomenička renta @ Opatija

vila_mandria_smm…namet se smanjuje s 3 na 1 kunu po m2…
…primjena od studenog ili prosinca ove godine…

Opatija – Neki smatraju da je spomenička renta nepotreban namet. Međutim, njome se omogućuje znatno brže uljepšavanje grada. Izgled gradskih pročelja dio je ukupnog imidža destinacije, a taj imidž, pak, omogućuje hotelijerima i drugim turističkim djelatnicima koji to znaju iskoristiti veću konkurentnost na tržištu.
S druge strane, renta ne smije biti preveliko opterećenje gospodarstvu, osobito ne u uvjetima gospodarske krize. Zato smo i predložili smanjenje dozvoljenog raspona određivanja rente, a našu planiramo propisati na zakonskom minimumu rekao je uvodno na jučerašnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Ivo Dujmić te najavio i internetsko savjetovanje o odluci.
Kad se prouče primjedbe i prijedlozi na odluku pristigli putem interneta, ona će se uputiti i na raspravu u Gradskom vijeću, a pretpostavlja se da bi se niža stopa spomeničke rente mogla početi primjenjivati od studenog ili prosinca ove godine. Renta se smanjuje čak tri puta – s dosadašnje tri kune na jednu kunu mjesečno po kvadratu zgrade obveznika.
Grad Opatija još je ljetos inicirao donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, s namjerom da se smanjenjem iznosa spomeničke rente rastereti i omogući lakše poslovanje gospodarstva. Inicijativa Grada Opatije je prihvaćena, te je Zakonom smanjen iznos spomeničke rente sa raspona 3,00 do 10,00 kuna na raspon 1,00 do 7,00 kuna mjesečno po m2 površine, a propisana je i mogućnost oslobađanja od plaćanja pojedinih (u Zakonu nabrojenih) djelatnosti koje plaćaju spomeničku rentu.
– Uvodi se oslobađanje od obveze plaćanja spomeničke rente obveznika koji su vlastitim sredstvima, uređenjem svojih objekata, doprinijeli ljepšem izgledu i uređenosti zaštićenih urbanističko-povijesnih cjelina Opatija, Volosko, Ičići, Ika i Veprinac, i to za sva buduća uređenja, kao i za uređenja od 2006. godine od kada Grad Opatija naplaćuje spomeničku rentu. Oslobađanja će se primjenjivati od razreza rente za 2011. godinu, međutim sva uređenja moraju biti izvršena uz dozvolu riječkog konzervatorskog ureda, objasnio je pročelnik Miljenko Ujčić.
Puni efekt niže spomeničke rente vidjet će se u 2011. godini, a u Gradu očekuju pad prihoda po ovoj stavci sa dosadašnjih 6,69 milijuna kuna na 2 do 2,4 milijuna kuna.
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!