Manje od 5 posto učenika jučer se vratilo u školske klupe, Lovran i Kastav imaju nešto veći odaziv đaka

Manje od 5 posto učenika jučer se vratilo u školske klupe, Lovran i Kastav imaju nešto veći odaziv đaka

Najveći broj učenika bilo je u klupama lošinjske osnovne škole, njih 47, a slijedila je Osnovna škola Viktora Cara Emina u Lovranu s 34 učenika...

Pročelnica Edita Stilin je istaknula veliko gradilište u Matuljima na kojem se radovi odvijaju prema očekivanjima i u skladu s rokovima te bi škola trebala biti gotova za početak iduće školske godine.

Lovran, Kastav – Svega 222 učenika, odnosno 4,5 posto od ukupno 4.932 učenika razredne nastave upisana u 32 osnovne škole na području Primorsko-goranske županije, došlo je jučer na nastavu. Podsjetimo, od danas je učenicima razredne nastave omogućen povratak u škole, ali u skladu s posebnim uvjetima, a rezultati pokazuju kako se ogromna većina roditelja odlučila svoju djecu zadržati kod kuće. Očito, u školu su krenula samo djeca čiji roditelji nisu imali drugog izbora.

Prema podacima koje je predstavila županijska pročelnica za školstvo Edita Stilina na jučerašnjem press kolegiju, u 12 škola nije bilo niti jednog učenika, a u 7 škola bilo je do 5 učenika. No, liburnijske osnovne škole imaju nešto veći broj đaka od županijskog prosjeka.

Matulji

Najveći broj učenika bilo je u klupama lošinjske osnovne škole, njih 47, a slijedila je Osnovna škola Viktora Cara Emina u Lovranu s 34 učenika. Među „bolje popunjenim“ županijskim školama je i ona u Kastvu, pa je tako Osnovnnu školu „Milan Brozović“ jučer pohodilo 17 učenika.

– Imamo puno upita o upisima u osnovne škole. Potpuno smo spremni, revidirani su svi popisi, a školski liječnici dobili su upute od epidemiologa. PGŽ spremna za upis u osnovne škole. I kod srednjih škola završili smo posao, kazala je Stilin.

Osvrnula se i na državnu maturu koja očekuje ukupno 2.345 maturanta, od čega oko 700 gimnazijalaca.

– Sutra se piše probni esej iz hrvatskog jezika, a matura starta 8. lipnja i to upravo s pisanjem pravog eseja iz hrvatskog jezika. Maturanti su u najnezgodnijoj situaciji od svih učenika zato što se ne zna o ishodu izbornih predmeta, a to ih ometa prilikom izbora kod upisa na sveučilišta, kazala je Stilin.

Tijekom vremena kada nije bilo nastave, nastavljeni su radovi na školama. Pročelnica je istaknula veliko gradilište u Matuljima na kojem se radovi odvijaju prema očekivanjima i u skladu s rokovima te bi škola trebala biti gotova za početak iduće školske godine.

– Žao mi je učenika svih generacija što podnose ovako velik teret, nažalost po ružnome će zapamtiti ovu školsku godinu. Prvo je bio štrajk, čuvali su svoje učitelje, pa su bili doma kako bi čuvali svoje noniće i none, a sada moraju ići u školu kako bi pomogli svojim roditeljima i pokretanju ekonomije. Nadam se da će se ipak godina završiti pozitivno, zaključila je Stilin.

error: Content is protected !!