Mantinjada u Zagrebu – čakavska večer u Lisinskom

mantinjada_kastav_lisinski

Književni doseg domaće besede kroz svoje stihove oživjet će priznati čakavski pjesnici: Đurđa Grujičić, Rajka Jurdana Šepić, Cvjetana Miletić, Vlasta Sušanj Kapićeva, Zoran Sušanj i Radovan Tadej. Na neizostavnu svirku sopila, prisutnu u svečanostima prošlih vremena podsjetit će nas sopci s Krka Ivan Kosić i Ivan Volarić, a popularnu zabavnu glazbu interpretirat će poznati Mikovci Duško Jeličić, Karin Kuljanić i Ivana Marčelja.

Mantinjada Zagrebu prva je manifestacija kojom se Ustanova Ivan Matetić Ronjgov predstavlja zagrebačkoj publici. Čakavska večer, simbolično nazvana Mantinjada Zagrebu bit će održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (Mala dvorana) 15. ožujka 2014. godine s početkom u 19:00 sati.

zbor_i_m_ronjgov

Kolaž program, spoj je različitih stilova, u kojem će se glazbom, zborskim i klapskim pjevanjem, zvukom sopela i čakavskim stihovima predstaviti bogatstvo glazbene i jezične čakavske baštine. Začetnica i voditeljica projekta je Đurđa Grujičić. Raznovrsnost programa, koji se održava pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, dočarat će čakavski jezik u punom umjetničkom dosegu, a predstavit će se Mješoviti pjevački zbor Ronjgi – stasao je pod okriljem Ustanove koja ponosno nosi ime skladatelja Ivana Matetića Ronjgova. Zahvaljujući njegovom pronalasku načina notnog bilježenja starinske netemperirane autohtone glazbe, baština našeg kraja dobila je sjajnu mogućnost da zauvijek bude aktivni dio svjetske nematerijalne kulturne baštine. enska klapa Kastav i Muška klapa Kastav, dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, a narodne napjeve svoga kraja Hrvatskog primorja i Istre, pronijeli su diljem domovine i inozemstva.

Arhiva

Arhiva

Književni doseg domaće besede kroz svoje stihove oživjet će priznati čakavski pjesnici: Đurđa Grujičić, Rajka Jurdana Šepić, Cvjetana Miletić, Vlasta Sušanj Kapićeva, Zoran Sušanj i Radovan Tadej. Najmlađi sudionici su članovi Dramske sekcije OŠ „Srdoči“, koji su prema narodnoj pjesmi “Popuhnul je tihi vetar” pripremili recital „Marina kruna“, a pjesnička nada Antonio Babić recitirat će “Moje lepo ča”.

Na neizostavnu svirku sopila, prisutnu u svečanostima prošlih vremena podsjetit će nas sopci s Krka Ivan Kosić i Ivan Volarić, a popularnu zabavnu glazbu interpretirat će poznati Mikovci Duško Jeličić, Karin Kuljanić i Ivana Marčelja.

Zadovoljstvo nam je najaviti i sudjelovanje HKD ”Braće Radića“ iz Zagreba, koji će nam se predstaviti kraćim folklornim programom.

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!