Mario Ćiković nakon prijevremenih izbora zadržao načelničku poziciju i ojačao podršku u Vijeću @ Matulji

Vedran Kinkela, Mario Ćiković i Eni Šebalj

Vedran Kinkela, Mario Ćiković i Eni Šebalj

Ipak, zategnuti odnosi u Vijeću i na političkoj sceni pokazuju da će već sada trebati krenuti u zauzimanja pozicija za predstojeću izbornu utrku, jer tek tada dijeli se ”puni plijen” – četverogodišnji načelnički mandat.

Matulji – Mario Ćiković i koalicija stranaka predvođena SDP-om učvrstila je svoju vladajuću poziciju u Matuljima na prijevremenim izborima koji su završili jučer Ćikovićevom pobjedom u drugom krugu nad protukandidatom Miodragom Šarcom.

Miodrag Šarac

Miodrag Šarac

Zapravo, prema rasporedu snaga u vijećnici, ispada tek da je vladajuća većina ”zamijenila” donedavnog člana HNS za novoga – PGS, dok su tri preostale stranke ostale nepromijenjene: SDP, HSU i IDS. Pritom je ta većina i dodatno ojačala brojčano – SDP i HSU ”poduplali” su svoj ”skor” u Vijeću, pa prvi imaju četiri, a drugi šest mjesta u vijećnici, no pritom su esdepeovci izgubili predsjednika Vijeća. IDS je ostao na istome, sa dva vijećnika ostali su na istome broju, a promijenila su se tek njihova imena. U vladajućoj ekipi ”kvantitativno” najveći ”gubitnik” je PGS, koji je sa tri vijećnika na izborima otprije četiri godine spao na dvostruko manje, no u međuvremenu su uskočili u vladajuće redove i priskrbili predsjedniku stranke Mladenu Prencu poziciju predsjednika Vijeća, pa također nemaju velikog razloga za nezadovoljstvo.

Naravno, ”gubitnici” su ostali u oporbi – prije svega, to je HNS koji je iz vladajuće pozicije prešao na suprotnu stranu, usprkos jakoj i intenzivnoj kampanji ne uspijevši osvojiti mandat načelnika i jaču potporu u Vijeću. Kandidat za načelnika Miodrag Šarac okupio je oko sebe pet stranačkih lista, uz njegov matični HNS tu su bili HDZ, LIST, Akcija mladih i nezavisna lista Željka Grbca, no ipak nije bilo dovoljno za prolazak – jučer je u drugom krugu izgubio od donedavnog načelnika s dvjestotinjak glasova razlike.

Slobodan Juračić i Mario Ćiković

Slobodan Juračić i Mario Ćiković

HNS je pritom ostao na jednakom broju – dvojici – vijećnika, a ”status quo” zadržala je i njihova koalicijska partnerica, Akcija mladih koja u novoj postavi Vijeća ima jednog člana. Željko Grbac i njegovi ”nezavisnjaci” malo su podbacili i osvojili dva umjesto dosadašnja tri vijećnika, a jednako je prošao i HDZ koji ipak ima više razloga za nezadovoljstvo – na izborima su dobili tri vijećnika, ali kasnije su ojačali redove i s četvrtim, Robertom Matuljom, koji je prešao iz PGS-a, da bi sada ostali na dvostruko manjem broju vijećnika.

Konačni ”skor” nakon izbora na kojima je Mario Ćiković treći puta u šest godina potvrdio poziciju načelnika glasi – vladajuća koalicija SDP-a, HSU-a, IDS-a i PGS-a ima deset, a oporbena platforma Bolji Matulji HNS-a, HDZ-a, Akcije mladih, Nezavisne liste Željka Grbca i ”nezastupljenog” LIST-a ima šest vijećnika. Takva situacija Ćikoviću će omogućiti lagodnu poziciju za realizaciju mandata do kraja, odnosno dovršetka posljednje godine načelnikovanja do sljedećih, ovog puta redovnih, izbora na proljeće 2017. godine. Ipak, zategnuti odnosi u Vijeću i na političkoj sceni pokazuju da će već sada trebati krenuti u zauzimanja pozicija za predstojeću izbornu utrku, jer tek tada dijeli se ”puni plijen”: četverogodišnji načelnički mandat. Sadašnja situacija tek mjeri – prolazno vrijeme…

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!