Mario Ćiković: Povećanje cijene vrtića je nužno kako bismo otvorili nove jasličke skupine @ Matulji

Na tiskovnoj konferenciji ispred vrtića u Velom Brgudu, koji se trenutačno obnavlja, načelnik Ćiković kazao je kako bi sva sredstva prikupljena povećanjem cijene vrtića – a radi se o godišnjem iznosu od oko 400 tisuća kuna – bila namijenjena pokrivanju troškova plaće četvero novih djelatnika koji bi se trebali zaposliti u dvije brgujske jasličke skupine.

Matulji – Ako Vijeće ne prihvati povećanje participacije roditelja u troškovima vrtića, Općina Matulji neće moći otvoriti dva nova jaslička odjela u Velom Brgudu i tako upisati 24 mališana koji su stekli uvjete za upis, ali su zbog nedostatka kapaciteta ostali „ispod crte“.

Sukus je to jučerašnje tiskovne konferencije koju je ispred skelama opasanog Dječjeg vrtića Veli Brgud održao načelnik Mario Ćiković u društvu zamjenice Eni Šebalj i ravnateljice vrtića Jelene Stepić, pojasnivši kako bi sva sredstva prikupljena povećanjem cijene vrtića – a radi se o godišnjem iznosu od oko 400 tisuća kuna – bila namijenjena pokrivanju troškova plaće četvero novih djelatnika koji bi se trebali zaposliti u dvije brgujske jasličke skupine.

– Participacija roditelja u troškovima vrtića nije se mijenjala od 2011. godine kada smo imali 404 djece u vrtiću i 57 zaposlenih. Sada imamo 72 zaposlena i 420 mjesta u vrtiću, što je posljedica strožeg pedaoškog standarda koji je propisao značajno manje skupine. Trošak za vrtić iz općinskog proračuna povećava se svake godine, ove godine smo utrošili 6,1 milijun kuna, što je oko 400 tisuća kuna više nego lani, stoga jednostavno nemamo mogućnost iz proračuna financirati dodatno zapošljavanje četvero novih djelatnika u Brgudu, kazao je Ćiković.

Pojasnio je kako je predviđeno povećanje cijene sa 650 kuna na 800 kuna za jaslice i 750 kuna za vrtić, odnosno povećanje sa 350 kuna na 400 kuna za poludnevnu skupinu u prosjeku, ili čak ispod prosjeka, cijena koje imaju jedinice lokalne samouprave u okolici, odnosno kako bi uz povećanje cijene za roditelje, oni i dalje snosili oko 1/3 troškova, dok bi preostale 2/3 financirao općinski proračun.

Prema tablici s cijenama vrtića i jaslica u susjednim gradovima i općinama, poput Kastva, Opatije i Lovrana, Crikvenice, Viškova, Rijeke, Čavli, Kraljevice i Bakra, Matuljci bi nakon povećanja troškova imali cijenu vrtića u razini prosjeka od oko 750 kuna te otprilike 10 posto nižu cijenu jaslica od prosječne koja iznosi oko 880 kuna.

Ćiković je pojasnio kako se, uz financiranje redovnog rada vrtića iz općinskog proračuna, značajna sredstva troše i na izgradnju i uređenje zgrada dječjih vrtića diljem općine, kao i povećanje kapaciteta.

– Dječji vrtić Veli Brgud bio je u lošem stanju i zato smo pristupili cjelovitoj obnovi. Prijavili smo ga na natječaj za vanjsku obnovu i dobili 1,15 milijuna kuna. Još 2,5 milijuna kuna izdvojit ćemo iz općinskog proračuna za uređenje unutarnjeg prostora vrtića – uklonjena su dva stana koja su postojala unutar zgrade kako bismo napravili mjesta za dvije nove jasličke skupine, prve koje se otvaraju za „gornje“ matuljsko područje. Također, od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku putem natječaja smo osigurali još 960 tisuća kuna za uređenje prostora vrtića, što je sve zajedno oko 4,6 milijuna kuna uloženih u obnovu vrtića Veli Brgud, rekao je Ćiković, dodavši da s 23 postojeće vrtićke skupine Matulji imaju više odjela od većine susjednih gradova i općina. Tako Crikvenica ima 16, Viškovo i Čavle po 14, Bakar 9, Kastav 17 skupina, a samo Opatija i Lovran zajednički imaju 24 skupine u vrtiću i jaslicama.

– Sretna sam što se krenulo u obnovu vrtića u Velom Brgudu, zato što je zgrada bila doista u lošem stanju i što će se sada stvoriti daleko bolji uvjeti za djecu koja ovdje pohađaju vrtić, ali i zato što će se otvoriti dodatne skupine. Već dvije ili tri godine imamo nemogućnost upisa sve djece u jaslice, a sada imamo 24 neupisana djeteta koja su stekla uvjete, ali i još 14 koji nisu još godinu dana stari, ali će napuniti prvu godinu ove jeseni pa će roditelji sigurno tražiti upis djece, kazala je ravnateljica Jelena Stepić, naglasivši kako je otežana situacija što je otvorenje vrtića u Brgudu najavljeno za 1. studeni, što znači da će se roditelji za to vrijeme „morati nekako snaći“.

Naglasila je kako, uz pedagoške standarde koji su smanjili broj djece po skupinama, na veličinu grupa utječe i sve veći broj djece s posebnim potrebama.

– Trenutno imamo 3 pomagača za djecu s posebnim potrebama, zbog čega se i pojavila potreba za dodatnim financiranjem iz proračuna ove godine, bez kojih bi pohađanje vrtića za tu djecu bilo nemoguće. Mi želimo svima omogućiti pohađanje vrtića jer je to nužnost za razvoj svakog djeteta, zaključila je Stepić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!