Marko Boras Mandić hrvatskom i slovenskom premijeru uputio otvoreno pismo: Omogućite građanima županija s povoljnom epidemiološkom situacijom nesmetan prelazak granice

Marko Boras Mandić traži od hrvatskih i slovenskih čelnika zasebnu epidemiološku evaluaciju hrvatskih županija i nesmetan prelazak granice za stanovnike koji dolaze iz županija s povoljnom epidemiološkom situacijom

Rijeka – Marko Boras Mandić, predsjednik Unije Kvarnera uputio je slovenskom premijeru Janezu Janši i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Janša, poštovani gospodine Plenković,

molim vas da hitno omogućite nesmetan prelazak državne granice između Republike Hrvatske i Republike Slovenije za građane s područja Kvarnera i Gorskog kotara, kao i ostalih hrvatskih županija koje imaju sličnu povoljnu epidemiološku situaciju. Više puta sam javno apelirao da se svaka regija (županija) epidemiološki zasebno promatra, što je i preporuka Europske komisije. Područje Primorsko – goranske županije bilježi broj novooboljelih u proteklih 14 dana ispod 10 na 100.000 stanovnika što ovu regiju prema strogim slovenskim mjerilima svrstava u zelenu zonu. Ako broju stalnih stanovnika Kvarnera i Gorskog kotara pridodamo broj trenutnih posjetitelja, odnosno turista koji borave na Kvarneru (a veliki broj su upravo državljani republike Slovenije), onda je broj novozaraženih osoba znatno manji. Na području Primorsko – goranske županije od početka pandemije zaražena je svega 151 osoba što čini svega 3% od ukupno 4.857 pozitivnih na Covid-19 u Republici Hrvatskoj. Istovremeno, područje Kvarnera i Gorskog kotara ima, po mnogim mjerilima, jednu od najboljih epidemioloških situacija u Europi. Unatoč tome, građani naše županije ne mogu u Republiku Sloveniju bez prethodnog testiranja i poštivanja strogih mjera. Isto tako, naši građani imaju velike poteškoće i prilikom tranzita kroz Republiku Sloveniju prema ostalim europskim državama. Nažalost, kao osoba iz sustava civilne zaštite svakodnevno dobivam pritužbe građana vezano za poteškoće prilikom prelaska državne granice. Još veći paradoks je da građani Gorskog kotara, gdje od početka epidemije nije zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa, ne mogu ući u Republiku Sloveniju bez testiranja.

Stroge mjere koje je Vlada Republike Slovenije uvela za sve građane Republike Hrvatske, pritom ne uvažavajući epidemiološku sliku u pojedinim regijama, poseban problem stvaraju stanovnicima Primorsko – goranske županije koji žive uz slovensku granicu, a poslovno su ili privatno vezani uz dnevnu migraciju u Sloveniju.

Istovremeno, građani Republike Slovenije, svih teritorijalnih područja, mogu prelaziti hrvatsko – slovensku granicu bez ikakvih poteškoća. Ukoliko bi Republika Hrvatska primijenila ista pravila mnogim građanima Republike Slovenije bio bi otežan dolazak do svojih nekretnina u Hrvatskoj.

Poštovani, cijeneći izuzetne napore slovenskih i hrvatskih epidemiologa te nadležnih državnih i lokalnih institucija, molim i apeliram da se ova situacija pozitivno riješi na obostranu korist, uvažavajući zajedničke interese građana Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Posebno apeliram na institucije Republike Slovenije da donesu važeće odluke koje bi omogućile vrednovanje i procjenu epidemiološke situacije po hrvatskim županijama. Siguran sam da ćete uvažiti iznesene argumente i zahvaljujem na pažnji. – stoji u otvorenom pismu predsjednika Unije Kvarnera Marka Borasa Mandića.

error: Content is protected !!