Boras Mandić nakon izrade projekta Centra za zaštitu životinja : Izgradnjom Centra želimo doći u društvo razvijenih i naprednih europskih regija

Radi se o idejnom rješenju koje se može uklopiti na različite lokacije u PGŽ-u…

Rijeka – Razina civilizacijskog dosega svakog društva najbolje se vidi u brizi prema onima koji se ne mogu sami o sebi brinuti, a u tu kategoriju primarno spadaju i napuštene te zlostavljane životinje. Iako brojne udruge, koje većinom volonterskim radom već desetljećima skrbe o napuštenim i bolesnim životinjama, ističu važnost pronalaska lokacije i izgradnje primjerenog objekta na kojoj bi bio smješten azil, amandmanom podnesenim na skupštini Primorsko goranske županije najkonkretnije je ‘otišla’ vijećnica Akcije mladih – Jadranka Horvat.

Naime, prema prijedlogu Akcije mladih i Unije Kvarnera idejna projektna dokumentacija budućeg Centra za zaštitu životinja je gotova, a sam centar bi osim sveučilišne klinike, hotela za životinje i tzv. dnevnog boravka za šapice i njuškice proširio turističku ponudu kvarnerskih hotelskih kapaciteta koji bi markicom upotpunili svoju turističku ponudu. Centar za zaštitu životinja bi sadržavao osim smještajnih kapaciteta za 350 pasa i 50 mačaka i farmu domaćih životinja, više terena za treninge, edukaciju i socijalizaciju pasa te prostore za udruge i stambeni smještaj koji je planiran kao socijalno stambeno zbrinjavanje posebno senzibilnog dijela stanovništva. Također je planiran kao vid društvenog poduzetništva jer bi se samo Sklonište financiralo iz dijela dobiti Dnevnog smještaja, hotela za životinje, a klinika bi preuzela besplatnu zdravstvenu skrb o korisnicima skloništa dok bi se Agility tereni izdavali trenerima pasa besplatno uz pomoć oko socijalizacije i /ili obuke štićenika skloništa.

– Izgradnjom Centra za zaštitu životinja želimo doći u društvo razvijenih i naprednih europskih regija koje brinu o svojim četveronožnim prijateljima. Centar je osmišljen kao mjesto skrbi ali i mjesto edukacije sa svim popratnim sadržajima. Komercijalni dio predviđa i hotel za kućne ljubimce. Siguran sam da ovaj projekt na jedan vrlo konkretan način rješava našu obavezu da kao zajednica skrbimo o napuštenim životinjama ali istovremeno i da kroz razne programe nastojimo zbrinuti pse i naći im novi i sretni dom, istaknuo je Marko Boras Mandić, kandidat za župana PGŽ-a te dodao da je idejna projektna dokumentacija budućeg Centra za zaštitu životinja gotova.

– Kao vijećnica izborila sam se da se usvoji amandman koji je omogućio izradu projekta Centra za zaštitu životinja. Centar bi pružao i mogućnost zapošljavanja teško zaposlivog stanovništva. Također je planiran i edukativni program senzibilizacije šireg stanovništva i upoznavanje sa životinjama kroz razne vrste predavanja, radionica i inovativnih programa. Iz svega gore navedenog, a pogotovo zbog svog upornog angažmana i djelovanja u Županijskoj skupštini PGŽ kao izraziti ljubitelj životinja osjećam se kompetentnom za govoriti o ovom Centru za zaštitu životinja kao o svojoj ideji i svojoj vlastitoj zamisli koju namjeravam sprovesti u djelo te me čude izjave raznih kandidata koji govore o ovom problemu a ne nude konkretna rješenja, poručila je Jadranka Horvat.