Marko Hanza član PD Lisina na utrci Ultra trail du Mont Blanc 2013.

Dolazak na cilj...

Dolazak na cilj…

Ovo leto se je va ten odabranen društve našlo i sedan trkačic i trkači z Hrvatske: Marko Hanza, član našega planinarskega društva Lisina Matulji, te Daliborka Dokić, Tadeja Krušec, Ivan Lončar, Marko Orešković, Goran Lesjak i Goran Vukelić.

Matulji – Ultra trail du Mont Blanc 2013. neslužbeno je svetsko prvenstvo va ultra trail trčanje i jedna od najtežeh i najatraktivnejeh utrki na svete, sako leto okupi elitu svetskega ultra trail trčanja.

Ovo leto se je va ten odabranen društve našlo i sedan trkačic i trkači z Hrvatske: Marko Hanza, član našega planinarskega društva Lisina Matulji, te Daliborka Dokić, Tadeja Krušec, Ivan Lončar, Marko Orešković, Goran Lesjak i Goran Vukelić.

Ruta...

Ruta…

Dela se o izuzetno dugoj planinskoj trke va koj trkači pasuju brojnin visokogorskemi prijevoji znad 2500 metar nadmorske visini, va teškemi vremenskemi uvjeteh (noć, vetar, hladnoća, daš ili sneg). Dužina stazi iznosi 168 kilometari z 9600 metari uspona i pasuje planinskemi stazami tri državi (Francuske, Švicarske i Italije) potpuno okružujuć planinu Mont Blanc. Ova utrka od trkača išće da bude dobro utreniran za tako duge utrki, da ima prikladnu opremu kako i da bude sposoban za osobnu autonomiju/neovisnost va planinskeh uvjeteh.

Najme, za trku natjecatelji su polu autonomni, ča znači da moraju nosit svoju vodu i hranu, uz to ča se na sakeh 10 ili 15 kilometari nalaze okrjepne stanice, kade moru dopunit svoje zalihi. Start utrke bil je va petak, 30. kolovoza 2013. na 16:30 z Chamonixa.

Predviđeno vrijeme pobjednika je 21 ura i 30 minuti, a maksimalno vreme provedeno va utke je 46 ur. Budući da je interes za tu utrku jako velik, organizatori su morali postaviti određena pravila. Va utrke more sudjelovat najviše 2300 natjecatelji, no svako leto ih se prijavi više od 3000. Da bi se uopće prijavil, trkač mora dokazat da ima iskustvo va dugeh trail utrkah. Iskustvo se dokazuje skupljanjem bodi na utrkah ke su organizatori UTMB-a priznali kao relevantne, a ke se dužinon kreću od 50-130 kilometri. Potrebno je skupit najmanje 7 bodi va prethodne dve leta, i to va tri trki il manje.

Marko i Sunčana ispod masiva Mont Blanca

Marko i Sunčana ispod masiva Mont Blanca

Dakle, sam plasman na ovu utrku je veli uspjeh za sakega trkača. Ovo je leto taj uspjeh ostvarilo 2 trkačice i 5 trkači z Hrvatske. Markotu je ovo 2. put da uspješno nastupa na toj trke, aš je bil zajedno sa suprugon Sunčanon, i 2010. leta uspješni sudionik.

Ča reć i da li je uopće fer spominjat plasman na nekoj trke ka za tebe traje 34 ure, 24 minuti i 53 sekundi? Kako se more čovek osjećat kada pasa ciljnu crtu? Gledajuć sliku sa cilja kada su bračni par Sunčana i Marko Hanza 2010. zagrljeni zajednički pasali cilj, morda je prava rječ – gordost ! Malo je ljudi ki su spremni i va mogućnosti to pasat!

Va generalnen plasmane od ukupno 1685 sudioniki ki su finili trku, Marko je bil 305. Strašan rezultat za trkača amatera. Va muškoj konkurencije od 1545 trkači ki su finili trku, Marko jefinil na 289. meste. Ne treba daljnji komentar.

Kako san va najave napisal, uz Markota još su bile i dve lady i četiri gantlemana. Mića zemlja za velike rezultate – Goran Lesjak generalni plasman 48; pojedinačno muški 45. mesto. Fenomenalan rezultat našega pobjednika najteže trki Ultra trail Velebit dužine 100 km. Sam si je dal zadatak ulaska mej 60 UTMB trkači. Više nego uspješan! Uz Marka i Gorana, uspješno su finili trku Tadeja Krušec generalno 451. pojedinačno 127; Goran Vukelić 1153. Generalno, odnosno 1072. Pojedinačno; Marko Orešković generalno 1154. pojedinačno 1073 ; Daliborka Dokić 1606. generalno, 127. pojedinačno ; i Ivan Lončar 1653. generalno, pojedinačno 1520. Z jednun besedun, ovu su pravi junaki! Iskrene čestitke i aplauzi!

GPS trag UTMB trke Marka Hanze

GPS trag UTMB trke Marka Hanze

Miloš Vrenc / Liburnija.net

error: Content is protected !!