Martinje @ Opatija

Sv. Martin

Sv. Martin

Opatija – Martinje je blagdan vina, to je doba krštenja mošta, gozbi uz pečenu gusku s mlincima, blagovanja po svršetku poljodjelske godine. Ti su običaji duboko ukorijenjeni u hrvatskoj pučkoj kulturi, a od pred nekoliko godina nezaobilazan su dio turističke ponude.
Ovoga vikenda će se održati čak dvije fešte povodom Martinja.
Za one ”malo starije” željne dobre zabave, tombole i plesa, hotel Imperijal je organizirao pravu vinsku feštu. Fešta ”Martinje 2009.” održat će se u subotu, 7. studenog, u Zlatnoj dvorani hotela Imperial uz buffet stol, veliki izbor vina, tombole s bogatim nagradama, a ples i zabava zagarantirani su do zore. Cijena ovog aranžmana iznosi 120 kuna.
Za one nešto mlađe kao i za one koji se tako osjećaju u Maloj krčmi Skalinada, u Voloskom, organizira se fešta na kojoj će se točit mladi momjanski muškat Sinković, peći će se maruni, a od glavnih kulinarskih delicija pripremat će se jota i kisela repa. Cijela ova enološka i gastronomska ”priča” trebala bi se održat u vrtu Skalinade, ako ne bude kiše ,a ako bude, bit će natkriveno. Tulum počinje u popodnevnim satima pa sve do kasno u noć.
Osim što ”Martinje” simbolizira beskrajno oblokavanje i oduzete vozačke dozvole, evo nekoliko detalja o samom danu. Za svog zaštitnika uzeli su ga mnogi pa je tako sveti Martin zaštitnik vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, gostioničara, uzgajivača konja i gusaka, hotelijera, liječenih alkoholičara, švicarske papinske garde i Francuske. Sveti Martin se slavi 11. studenog (Martinje), a prema običaju tada se peče guska i krsti mlado vino.
Detalj iz hotela Imperijal

Detalj iz hotela Imperijal


Nikola Cvjetović

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net