‘Maske su nove srdelice’ ili populizam u doba korone: Mjesni odbori ljuti na gradsku vlast zbog načina podjela maskica

Inače, drugi gradovi koji su se odlučili na podjelu maskica svojim građanima, poput Kostrene ili Kraljevice, učinili su to putem volontera Civilne zaštite koji su građanima pred vrata dostavljali pakete za svako domaćinstvo.

Opatija – Tko bi ovih dana zalutao na službene gradske stranice, odmah bi shvatio što je glavna vijest proteklog tjedna: nije to ukidanje propusnica u većem dijelu županije, već podjela zaštitnih maskica. Naime, od 9 vijesti (ne računajući 2 službene obavijesti) objavljenih na gradskim stranicama u prošlih tjedan dana, čak pet ili više od polovice ih je posvećeno upravo toj temi.

Ključna mjesta tako zauzimaju naslovi: „Donacija zaštitnih maski iz Kine“, „Mjesta podjele maski građanima Opatije“, „Stožer Civilne zaštite Grada Opatije donirao zaštitne maske Crvenom križu“, „Donacija zaštitnih maski za grad Poreč“ (ne, dobro ste pročitali) i „Zaštitne maske podijeljene građanima“.

Ovo populističko samozadovoljavanje, koliko god bilo neugodno za gledati, ne bi bilo toliko strašno da je podjela maski organizirana na adekvatan način. No, već od samog početka mjesni odbori iznijeli su svoje kritike. Prvenstveno, građani su upućeni da se jave svojim mjesnim odborima, iako sami mjesni odbori od Grada Opatije nisu dobili službenu informaciju o podjeli maskica.

– Stižu nam upiti zainteresiranih građana za danas pompozno najavljenu akciju podjele zaštitnih maski za građane Opatije. VMO Vasanska nije ni na koji službeni način obaviješten, a niti su izdane upute tko će maske donijeti, što moramo pripremiti, na koji način organizirati… Zanimljivo je i da se prije obavijeste mediji nego članovi koji bi zaštitne maske trebali podijeliti. Iako je trenutno izvanredna situacija smatramo da ipak mora postojati malo komunikacije i/ili transparentnosti, komentirali su iz MO Vasanska na svojim FB stranicama, a slične komentare imali su i predstavnici drugih mjesnih odbora.

Osim prilikom najave same „akcije“, problem je postojao i prilikom podjele maskica, jer se nisu svugdje mogli pridržavati pravila o socijalnoj distanci.

– Danas u Opatiji u popodnevnim satima, na području cijelog grada dogodila se predstava “MASKE SU NOVE SRDELICE”. Ne ulazeći u dobronamjernost gospođe Kineskinje pri darivanju našem gradu, ali ono što se događa nakon toga je u jednu ruku interesantno, a u drugu zabrinjavajuće. Nepobitne su činjenice da su strukture koje upravljaju gradom radi vlastite promocije, pri samom kraju pandemije doveli u rizik iznimno velik broj naših sugrađana prilikom okupljanja kod dodjele maski putem mjesnih odbora. A isto tako i vijećnike mjesnih odbora. Mišljenja sam da se na taj način potencijalno moglo i možda će se i dogoditi puno više onog lošeg nego dobroga. WHO svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da maske koriste većinom zaraženi i rizične skupine. I na kraju, moram konstatirati kako među našim sugrađanima ima jako puno dobrih i poštenih ljudi, ali isto tako da ima pojedinaca koji za svoje političke poene ne prezaju ni od ugroze vrlo velikog broja građana, zbog iznimno loše organizacije primopredaje maski i komunikacije na razini grad-mjesni odbori, ali i kršeći cijeli niz odluka stožera o zabrani okupljanja, komentirao je Ante Štampalija iz Mjesnog odbora Centar I.

Inače, drugi gradovi koji su se odlučili na podjelu maskica svojim građanima, poput Kostrene ili Kraljevice, učinili su to putem volontera Civilne zaštite koji su građanima pred vrata dostavljali pakete za svako domaćinstvo. Na koncu, osim članova mjesnih odbora, razočarani su bili i sami građani, koji su komentirali kako maske ne zadovljavaju sanitarne uvjete, odnosno da nisu sterilne niti propisno pakirane.

 

error: Content is protected !!