Matulji dobro prihvatili novi sustav – Tijekom listopada količina ‘nekorisnog’ otpada smanjena za 100 tona

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji predstavljen je i napredak projekta izgradnje reciklažnog dvorišta, koje bi trebalo biti u funkciji u ožujku iduće godine, a do tada bi Matuljci trebali dobiti i nove spremnike za miješani otpad.

Matulji – Tijekom prvog mjeseca od uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom u Općini Matulji ostvareni su odlični rezultati, otkrio je rukovoditelj RJ Usluge u Komunalcu Duško Kulaš na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji povodom radova na izgradnji reciklažnog dvorišta u Jurdanima.

– Podaci govore da su građani Općine Matulji nakon uvođenja novog sustava sakupljanja otpada „Od vrata do vrata“ u listopadu ove godine, u usporedbi sa listopadom lani. iznijeli čak 99 tona manje miješanog komunalnog otpada, te odvojili 10 tona reciklabilnog otpada. Navedeni podaci biti će iz mjeseca u mjesec još bolji s obzirom da se radi o podacima u prvom mjesecu primjene novog sustav koji su građani vrlo brzo usvojili, rekao je Kulaš, kazavši da je za to zaslužna i kvalitetna suradnja s Općinom Matulji i trud komunalnog redara, zahvaljujući čemu su „otoci smeća“ nastali tijekom prvih dana novog sustava gotovo u potpunosti nestali, a većina građana pridržava se pravila propisnog odvajanja i odlaganja otpada.

Sustav koji predviđa odvajanje otpada na korisni i miješani komunalni otpad na kućnom pragu upotpunit će se izgradnjom reciklažnog dvorišta na kojem će se moći predavati komponente koje ne spadaju u jednu od ove dvije kategorije, prvenstveno krupni otpad.

Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković istaknuo je zadovoljstvo sa stanjem i dinamikom izvođenja radova na gradilištu budućeg reciklažnog dvorišta Općine Matulji koji su započeli krajem rujna ove godine. Načelnik je posebno naglasio da je reciklažno dvorište sastavni dio održivog sustava gospodarenja otpadom koji teži recikliranju i ponovnoj uporabi korisnih materijala, dodavši da će građani u Jurdanima, kraj zgrade Komunalca, moći besplatno zbrinuti različite vrste otpada koji se ne mogu zbrinuti redovnim odvozom komunalnog otpada te na taj način i sami doprinijeti očuvanju prirode i okoliša Matulja.

Predstavnik izvođača radova Goran graditeljstvo d.o.o. Robert Subašić naglasio je da se radovi u potpunosti odvijaju prema ugovorenom dinamičkom planu izgradnje. Do sada su izvedeni svi pripremni radovi, svi zemljani radovi (iskopi), dio radova na izgradnji odvodnje sanitarnih i otpadnih voda platoa te su u cijelosti izvedeni građevinski radovi vezani za izgradnju nadstrešnice, a sveukupne izvedene vrijednosti od oko 350 tisuća kuna. Započela je i radionička izrada konstrukcije nadstrešnice (bravarski radovi) u vrijednosti oko 250 tisuća kuna. Izvođač je naručio kompletnu opremu budućeg reciklažnog dvorišta u vrijednosti oko 360 tisuća kuna, čija je izrada također krenula. Do ovog trenutka realizirano je 22 posto ugovorenih radova, a početak radova reciklažnog dvorišta očekuje se u ožujku iduće godine. Do tada će Matuljci kao privremeno reciklažno dvorište moći i dalje koristiti Osojnicu.

Ukupna vrijednost investicije u reciklažno dvorište iznosi 5,2 milijuna kuna, kako je istaknula voditeljica projekta Astra Gašparini, od čega su osigurana bespovratna europska sredstva u visini od 4,1 milijun kuna.

– Općina Matulji je također uspješno realizirala kandidaturu za sufinanciranje projekta izgradnje raciklažnog dvorišta pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu za što je odobren iznos od 435 tisuća kuna, što će dodatno povećati udio bespovratnih sredstava u financiranju ovog projekta, a istovremeno smanjiti općinski udio u financiranju izgradnje, kazala je Gašparini.

Dio projekta su i informativno-obrazovne radionice koje su tijekom proteklih mjesec i pol dana provođene u mjesnim odborima, školama i vrtićima u Matuljima, a putem kojih se korisnike upoznavalo s radom i funkcijom reciklažnog dvorišta, ali i elementima novog sustava gospodarenja otpadom.

– Sve informacije mogu se naći i na internetskoj stranici www.rd-matulji.hr posvećenoj upravo projektu izgradnje reciklažnog dvorišta, a koja je već zabilježila preko 4.000 posjeta. Općina Matulji rebalansom je predvidjela i sredstva za nabavku spremnika za miješani otpad, tako da će sada Komunalac provesti natječaj za nabavku, a očekuje se da bi građani mogli spremnike dobiti u veljači iduće godine. Paralelno s time, nabavku posuda za reciklabilni otpad na razini Hrvatske provodi Fond za zaštitu okoliša, rekao je zamjenik načelnik Bruno Frlan, dodavši da je prijelazna faza sustava, u kojoj Matuljci koriste dvije vrste vrećica za dvije vrste otpada, korisna i da korisnici mogu definirati kolika im je zapremina spremnika potrebna, budući da će se trošak odvoza otpada naplaćivati po volumenu kante.

Kako je istaknuto na tiskovnoj konferenciji, u cilju unapređenje sustava, a u skladu sa zacrtanim planovima i osiguranim sredstvima u općinskom proračunu, Općina Matulji će u suradnji sa komunalnim poduzećem „Komunalac“ d.o.o. provesti tijekom mjeseca prosinca online anketu o potrebama građana Općine Matulji o veličini kanti. Anketa će biti postavljena na web stranicama komunalnog poduzeća, Općine Matulji, te na web stranici projekta Izgradnja reciklažnog dvorišta Općine Matulji  s ciljem dobivanja povratnih informacija kako bi se što bolje pripremila narudžba kanti prema stvarnim potrebama građana.

– S tom svrhom građanima će u terminima 23. i 30. studenog u Matuljima biti predstavljeni modeli kanti za komunalni otpad kako bi građani stekli vizualni dojam o volumenu kanti za zbrinjavanje kućnog otpada, rekao je Frlan.