Matulji donose mjere pomoći građanima i gospodarstvu: Oslobođenje plaćanja vrtića i zakupa općinskih prostora

Općina Matulji pripremila je tri nove mjere koje bi uskoro trebalo prihvatiti i Općinsko vijeće.

Matulji – U borbi protiv koronavirusa, odnosno posljedica koje suzbijanje ove epidemije ima na gospodarstvo i ekonomski položaj stanovništva, Općina Matulji pripremila je tri nove mjere koje bi uskoro trebalo prihvatiti i Općinsko vijeće.

Prva od njih je oslobađanje poduzetnika plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti i to za one objekte koji će biti obuhvaćeni zabranom rada. Prema analizi, oslobađanje u razdoblju do 30. travnja, stajalo bi općinski proračun 52 kuna, a do kraja godine oko 450 tisuća kuna.

Druga mjera omogućit će roditeljima koji za vrijeme trajanja mjere zabrane rada nisu bili u mogućnosti smjestiti svoju djecu u Dječji vrtić i time koristiti uslugu da za vrijeme trajanja zabrane rada vrtiće ne plaćaju cijenu smještaja.

Kako su izračunali u Općini Matulji, ova odluka smanjit će prihode dječjeg vrtića u razdoblju od 16. ožujka do 30. travnja za 400 tisuća kuna, no zbog smanjenih troškova uslijed zatvaranja objekata, vrtić će uštedjeti oko 200 tisuća kuna, zbog čega će manjak iznositi oko 200 tisuća kuna.

Trećom odlukom bi se zakupcima općinskih prostora koji su pogođeni mjerama sprečavanja širenja koronavirusa te nisu mogli obavljati svoje djelatnosti omogućilo neplaćanje zakupa dok su mjere na snazi. Prema izračuunu, za razdoblje od 19. ožujka do 30. travnja, ukupni gubitak za općinski proračun iznosio bi nešto više od 50 tisuća kuna.