Matulji s novim sustavom prepolovili količine stvorenog otpada – Reciklažno dvorište gotovo do veljače

Zamjenik načelnika Bruno Frlan istaknuo je da su radovi na reciklažnom dvorištu nastavljeni nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, a dosad je realizirano preko 70 posto projekta. Tijekom veljače građanima će biti podijeljeni i spremnici za miješani otpad…

Matulji – Prepolovila se količina otpada koji su stvorili stanovnici Matulja otkako je uveden novi sustav gospodarenja otpadom. Naime, prema podacima koje je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u vijećnici Općine Matulji iznio voditelj RJ Usluge u Komunalcu Duško Kulaš, u posljednjem tromjesečju prošle godine prikupljeno je 367,5 tona miješanog komunalnog otpada, što je za čak 402 tone manje nego u istom razdoblju 2017. godine. Lani je prikupljeno i 30 tona reciklabilnog otpada, a dio glomaznog i građevinskog otpada preuzet je i na privremenom reciklažnom dvorištu na Osojnici, ali nije ušao u evidenciju.

Jučerašnja „pressica“ bila je posvećena izgradnji reciklažnog dvorišta u Matuljima, pa je voditeljica projekta Astra Gašparini iz Općine Matulji istaknula kako je s ciljem informiranja javnosti o ulozi reciklažnog dvorišta i specifičnostima novog sustava gospodarenja otpadom održano 28 radionica – 23 po matuljskim mjesnim odborima, četiri u vrtićima te jedna za Udrugu umirovljenika.

– Građanima su podijeljene brošure i informativni letci, postavljen je billboard kraj lokacije budućeg reciklažnog dvorišta u Jurdanima, a napravljena je i brošura za slijepe i slabovidne osobe. Velik broj ulaza zabilježila je i internetska stranica posvećena ovom projektu, www.rd-matulji.hr, na kojoj je najtraženiji sadržaj bila informativna grafika o načinu odvajanja otpada, kazala je Gašparini.

Zamjenik načelnika Bruno Frlan istaknuo je da su radovi na reciklažnom dvorištu nastavljeni nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, a dosad je realizirano preko 70 posto projekta.

– Radovi teku bez zastoja u planiranoj dinamici, stoga očekujemo da će oni biti dovršeni u ugovornom roku do kraja veljače te da će reciklažno dvorište građanima na usluzi biti već u ožujku, čime će se zaokružiti naš sustav gospodarenja otpadom, rekao je Frlan, dodavši da će u veljači početi i podjela građanima spremnika za miješani otpad za koje je provedena javna nabava i koji će uskoro stići u Jurdane.

Ovi spremnici financirani su iz općinskog proračuna, a građani će ih dobiti besplatno. Spremnici za reciklabilni otpad trebali bi stići sredinom godine, a njihovu nabavu za cijelu Hrvatsku vodi Fond za zaštitu okoliša.

– Građani su jako dobro prihvatili novi sustav gospodarenja otpadom, što pokazuju i rezultati. Vjerujem da se smanjenje velikim dijelom odnosi i na zbrinjavanje zelenog otpada u vlastitim okućncama, u kompostanama, jer upravo je ta vrsta otpada činila velik udio u ukupnoj količini otpada. Naravno, imamo i dio delikventnih građana koji otpad „otpremaju“ u susjedne jedinice lokalne samouprave, Kastav ili Rijeku, ali sve ih je manje u odnosu na početak novog sustava. Edukacijom radimo na suzbijanju problema, jednako kao što smo uspješno riješili i najveći dio problema s „divljim“ deponijima, rekao je Frlan.

Objasnio je da se adekvatnim razvrstavanjem otpada stvaraju značajne financijske uštede za budžet građana, jer dobivaju manje račune, ali i za općinski budžet budući da odlaganje jedne tone otpada na Marišćini stoji 470 kuna, stoga je u posljednjem kvartalu razvrstavanjem otpada ostvarena ušteda od 180 tisuća kuna.

Direktor Komunalca Ervino Mrak objasnio je kako se reciklabilni dio otpada predaje Metisu, ali da u budućnosti postoje planovi za izgradnju sortirnice u kojoj bi se reciklabilni otpad mogao razvrstavati na komponente koje se mogu i prodati na tržištu seknudarnih sirovina. Mrak je kazao građanima da se prijave za veličinu spremnika koja odgovara njihovim potrebama, ali i da oni koji još nisu preuzeli vrećice to učine čim prije.

 

error: Content is protected !!