Matulji tours donose romantičnu priču o Toskani

Uz pizzu i Aperol, la vita ѐ bella….

Tražeći gdje proslaviti godišnjicu braka, za oko mi je zapela Pienza, odnosno njena Ulica ljubavi. Nametnula se kao savršen izbor. I Ulica poljubaca, da riješimo i taj dio. Naravno da nismo vozili toliko sati samo do Pienze pa ću vas provesti kroz naše trodnevno putovanje najljepšim mjestima Toskane.

Ulaskom u pokrajinu Toskana bilo mi je jasno da će jedan dio mene ostati zauvijek tamo, ali nisam mogla ni zamisliti što će nas tamo dočekati. Sve je baš onako kao sa slika pa još stoput ljepše. Ovo nije klasična Toskana s velikim gradovima, ovo je istinska Toskana, kao sa slika pravih slikara renesanse. Toskana je putovanje od jednog pitoresknog gradića na brdu do drugog. Odmah ću reći, svi ti mali gradići su slični, sa svojim katedralama i crkvama sv. Franje ili sv. Marije, velikim trgovima, ali posebni na svoj način.

Prvi dan posjetili smo Prato. Njegova najveća znamenitost je katedrala San Stefano,a pored nje značajne su crkva sv. Marije te Carski dvorac i Palazzo Pretorio. Prato je još poznat i kao važan centar proizvodnje tkanine. S nama je bio i naš četverogodišnjak koji obožava muzeje pa nam je najvažnije mjesto za posjetiti bio Muzej tekstila u sklopu kojeg se održava i mala izložba posvećena geniju Leonardu da Vinciju. Izložba je prilagođena mladima i starima, a muzej je izvrsno mjesto za kupnju prvih suvenira. Nakon Prata zaputili smo se u Chianciano terme, polaznu točku za iduća dva dana.

Subotu smo započeli posjetom uljari, Frantoio la Macina. Nakon kratkog filma u kojem je opisan cijeli proces izrade maslinovog ulja, prisustvovali smo degustaciji istog, ali i druge fine hrane, karakteristične za Toskanu. Bez obzira na obilan doručak, nismo mogli zaobići miris toplih bruschetta, odličan sir pecorino, salame… Dobro pretpostavljate, i tu smo obavili kupnju suvenira.

Nakon fine okrepe, krenuli smo put Bagno Vignoni. Umjesto glavnog trga, u njegovom središtu pronaći ćete veliki bazen termalne vode čija su ljekovita svojstva poznata još od antike. Bazen poznat kao „kvadrat izvora“ potječe iz 16. stoljeća, a voda izvire iz tla vulkanskog podrijetla. Ispod stijena na kojima stoji Bagno Vignoni, sagrađena su u srednjem vijeku četiri mlina. Mlinovi su u povijesti Bagno Vignonija imali važnu ulogu, a zahvaljujući obilju vode iz izvora mogli su biti u pogonu cijeloga ljeta. Cijeli prostor na kojem se nalaze kupke, mlinovi i kule uređeni su za posjetioce kao Parco dei Mulini. Nakon što posjetite Parco dei Mulini, slobodno možete sjesti uz kanal i namakati noge u toploj, ljekovitoj vodi.

San Quirico d’Orcia u srednjem je vijeku povezivao Europu s Rimom. Ograđen je zidinama, s prekrasnom romaničkom crkvom. Srce gradića je Trg Slobode s Crkvom sv. Franje. Čuveno mjesto za posjetiti su prekrasni vrtovi Horti lenoni, pravilnog geometrijskog oblika i najbolji su primjer renesansnih vrtova s 14 malih tornjeva i crkvom u sredini. Nastavili smo put prema Pienzi, gradu koji je 1996. proglašen UNESCO-vim spomenikom. Pienza je još poznata kao grad sagrađen po mjeri čovjeka i zaista, šetajući njegovim uličicama imate osjećaj da je sve na svom mjestu. Ulice specifičnih naziva kao Ulica ljubavi ili Ulica poljubaca poslužile su nam kao kulisa za proslavu godišnjice braka. Iako ne smijemo zanemariti veličanstvenost Palazzo Piccolomini i Palazzo Borgia, šetajući Pienzom meni su veći doživljaj bili zidovi koji su krasile košare okićene voćem. Jabuke i naranče vire iz košara, prave lukove nad ulicama… Osvježenje smo potražili u slastičarnici Buon Gusto u ulici Case nuove. Probajte, nećete požaliti! Domaći sladoledi, svježe cijeđeni sokovi uz široki osmijeh prodavačice bili su nam pozivnica za repete. Preporuka: sladoled okusa jogurt od domaćeg ovčjeg sira! Uz pratnju bubnjara napuštamo Pienzu i dolazimo u Montepulciano. Uske uličice s malim trgovinama kožnih jakni i cipela vode kao mali labirint do samog centra grada. Nakon što smo prošetali, uživajući u pogledu na polja i prirodu, vratili smo se u Chianciano terme. Ako niste preumorni, navečer se ukrcajte na vlakić koji će vas za par eura provozati kroz Chianciano terme.

Cortona, grad usred brda. S obzirom na to da je bila nedjelja, trg je vrvio ljudima. Svi opušteni. Kod štanda s voćem čekali smo da signora u cvjetnoj haljini završi „chacchieru“. Viče: „Arrivo, arrivo!“ Da ne zaboravim, ovdje je sniman film „Pod suncem Toskane“.

Naš posjet Toskani završavamo u još jednom filmskom gradu, koji je, pored Pienze, postao još jedan favorit Toskane. Arezzo, gradić u kojem je sniman film „La vita ѐ bella“….. Kao i svaki drugi toskanski gradić nudi trg, katedralu, crkvu… Ja sam ga zapamtila po upravo navedenom filmu. I vespama, postavljenima po gradiću. Dijelovi Arezza gdje je sniman film označeni su velikim tabelama s isječcima iz filma. Nezaobilazno mjesto za završiti posjet Arezzu i Toskani je restoran „Casa dei Constanti“, gdje se također snimao film.

Uz pizzu i Aperol, la vita ѐ bella….

Ukoliko i vi želite otkriti istinsku Toskanu, preporučujemo vam putovanje Toskana – mali gradići 1.-3.11.2019., kojeg imamo u ponudi. Sa zadovoljstvom očekujemo vaš poziv – informacije i rezervacije na telefon 051/275 055 ili na e-mail: info@matuljitours.hr

error: Content is protected !!