Matuljska olimpijada

olimp2Citius! Altius! Fortius! Poznato geslo modernih Olimpijskih igara, posljednjih su godina zdušno prihvatili naši političari kako bi ga mogli izvikivati na svojim predizbornim skupovima, a od sličnih izjava nisu zazirali ni matuljski kandidati za načelničke i vijećničke pozicije. Već je nekoliko mjeseci prošlo kako su matuljske fotelje podijeljene, a kockice u Vijeću i načelničkom timu posložene, no još uvijek se ne nazire kraj matuljske “političke olimpijade”.
Od dugonajavljivanih kapitalnih projekata čini se da se uspješno kreće tek prema izgradnji Centra primarne zdravstvene zaštite, a umjesto Školske sportske dvorane, jedine “sportske” manifestacije već neko vrijeme održavaju se u matuljskoj vijećnici. “Čišćenje plevela”, “razvijanje razvojnih projekata” i “pokazivanje mišića” nove su discipline u kojima se natječu matuljski političari, predvođeni s jedne strane SDP-ovim i HNS-ovim načelničkim timom, te članovima PGS-a, HDZ-a i IDS-a koji drže čelo na “prvenstvenoj ljestvici” Vijeća. Ukoliko se ozbiljno (ili neozbiljno, kako to u Matuljima ponekad biva) jednom krene u izgradnju svojevrsne Ljetne pozornice, predlagači ove ideje doista bi ozbiljno trebali razmotriti mogućnost da mjesto gdje bi se održavale kulturno-zabavne manifestacije bude u matuljskoj vijećnici. Ako ništa drugo, već imamo glumce koji uredno primaju (nemalu) plaću, a sjednice Vijeća lako bi se mogle premjestiti primjerice u Hangar, gdje bi publika ovoj zanimljivoj predstavi zasigurno mogla dati brehtijanski “štih”.
marino
Idućeg tjedna u vijećnici je tako na programu “drama” u puno činova pod nazivom “Usvajanje prijedloga proračuna za 2010. godinu”. U glavnim ulogama nastupit će Mario Ćiković i Željko Grbac, koji će na sjednici Vijeća pokušati razriješiti neka neslaganja iz bliske političke prošlosti. To se prije svega odnosi na projekt spomenute Školske sportske dvorane, budući da je PGS-ova vizija bitno drukčija od one za koju se zalaže načelnik Ćiković, tako da će doista zanimljivo biti vidjeti kolika će sredstva u proračunu za iduću godinu biti osigurana za ovaj važan matuljski projekt.
Iz dosad viđenog scenarija na sjednicama, čini se kako je matuljskim vijećnicima jedna od omiljenih dječjih igara bila i “gluhi telefon”, pa ne čude razna verbalna prepucavanja prilikom izglasavanja statuta o načelničkim i vijećničkim ovlastima. Od “biser-izjava” valja izdvojiti onu predsjednika Vijeća Grpca koji je čak ustvrdio kako “ono što nije u skladu sa zakonom, ne znači i da je protuzakonito”, tako da se čini kako su Matulji u ovom trenutku na duže razdoblje osuđeni na neplodonosni “status quo”. No šalu na stranu, kao i olimpijski ciklus, načelnički i vijećnički mandati traju duge četiri godine, i javnost već sada s pravom postavlja pitanje koliko vremena njihova vlast planira “spavati na lovorikama” dok im razni “razvojni vlakovi” prolaze tik pred nosom.
Marino Maljavac

error: Content is protected !!