Matuljski učenici krenuli na ljetovanje u slovenske Kope @ Matulji

MATULJI 29.7.2014. IZLET KOPE DJECA IZ  MATULJA SNIMIO: MARIN ANICIC

Prijevoz do slovenskog odmarališta financira Općina Matulji, dok boravak djece plaćaju sami roditelji, uz izuzetak djece slabijeg imovinskog statusa kojima će i boravak biti plaćen iz općinskog proračuna.

Matulji – Grupa od tridesetak djece s matuljskog područja, krenula je jučer u ranim jutarnjim satima na jednotjedno ljetovanje u slovenske Kope, pod vodstvom dugogodišnjeg profesora i jednog od aktivnijih članova matuljskog planinarskog društva ‘‘Lisina’‘ Klaudija Jelenića.

– Ovo se održava već dvadeset godina, otkako je Općine Matulji, ljeti imamo ljetovanje, zimi zimovanje, a tradicija je još i duža jer je pokrenuta u sklopu aktivnosti izviđača još za vrijeme bivše Općine Opatija. Ovo je druga grupa učenika, radi se o starijim generacijama, višim razredima osnovne i srednjoj školi, a istog dana vraća se iz Kopa prva grupa od 45 učenika od 1. do 6. razreda osnovne škole, koja je tamo otišla prošlog tjedna i provela osam dana, pojasnio je Jelenić.

Prijevoz do slovenskog odmarališta financira Općina Matulji, dok boravak djece plaćaju sami roditelji, uz izuzetak djece slabijeg imovinskog statusa kojima će i boravak biti plaćen iz općinskog proračuna.

– Uglavnom su tu matuljska djeca, ali imamo djece i iz susjednih općina i gradova, jer ipak se među njima rađaju prijateljstva koja ne možemo razbijati. To je aktivni odmor, nema kompjutera, ‘‘tabletića’‘, muzike… Ali ima puno kretanja, po onoj maksimi ‘‘kretanjem do zdravlja’‘. U jutarnjim satima se bere bobičasto voće kojeg gore ima u izobilju, plus planinarenje i razgledavanje skijališta na kojem će se mnogi učenici vratiti i u zimskim mjesecima. Poslijepodne imamo sportske aktivnosti poput odbojke, graničara, nogometa, izviđačkih čvorova, orijentacije, kao i natjecanja u svim disciplinama, uključujući i urednost sobe, za što se sve osvajaju i medalje, objasnio je Jelenić principe boravka u hotelu na 1.400 metara nadmorske visine, što je otprilike na razini najvišeg učkarskog vrha.

Zadovoljni su i učenici od kojih neki već dugi niz godina odlaze na ljetovanja i zimovanja u Kopama. Među najiskusnijima je David Stanić kojemu je ovo peti odlazak, a kaže kako uživa u tjedan dana aktivnog odmora i druženjima s prijateljima.

– Dosta je aktivno. Budimo se oko 7 i 30 ujutro, prvo imamo tjelovježbu pa pospremanje sobe i onda idemo na doručak. Nakon doručka imamo kratki odmor, pa idemo na planinarenje, i vraćamo se za ručak. Poslije toga opet imamo malo slobodnog vremena, nakon čega su organizirane razne sportske aktivnosti, a navečer se družimo i uglavnom igramo karte ili neke druge društvene igre, objasnio Stanić.

Njegova prezimenjakinja Nevia Stanić drugi puta ide na ljetovanje, dok je na Kopama zimovala već triput.

– Najviše idem zbog društva, druženja s prijateljima, a imamo i dobre mentore Sandru Jardas i Marka Benija, kazala je Stanić, dok je Marin Erny koji četvrti puta ide na ljetovanje kao glavne motive odlaska istaknuo zabavu, druženje, ali i sportske aktivnosti.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!