Matuljski vijećnici na popravnom ispitu – Izglasan proračun općine Matulji

Današnja sjednica vijeća bila je lišena dugotrajnih rasprava, a korekcije proračuna u odnosu na predloženi su minimalne.

Matulji – Vijećnici općine Matulji danas su odradili ‘popravni ispit’ i donijeli proračun u skladu sa zakonom. Naime, na današnjoj sjednici, proračun koji je načelnik Mario Ćiković stavio izvan snage, s tri amandmana koje je predložio predsjednik vijeća Darjan Buković, a načelnik prihvatio, izglasan je proračun težak nešto više od 45 milijuna kuna s 12 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim. .

Mario Ćiković i Darjan Buković

Prema mišljenju državnih tijela prethodno donesen proračun bio je nezakonit, odnosno brojni amandmani koje je usvojila predstavnička većina u matuljskom Vijeću učinila su ga neprihvatljivim za hrvatsko zakonodavstvo.

Današnja sjednica vijeća bila je lišena dugotrajnih rasprava, a korekcije proračuna u odnosu na predloženi su minimalne. Tako će knjižnica će raditi u dvije smjene, nastavlja se praksa sa snimanjem video materijala sa sjednica Vijeća te se povećavaju subvencije poduzetnicima i obrtnicima.

– Sve ovo skupa rađeno je u suradnji i u konzultacijama s ministarstvima. Nije baš pohvalno, ali smo s našim odlukama stavili na kušnju nekoliko zakona Republike Hrvatske, i ovo je jedan logičan slijed onoga što nam je gospođa iz ministarstva savjetovala. No, također moram reći da nismo bili u potpunosti u krivu kada nam je rečeno da se nasmije dirati u opći dio proračuna, no to su neke domene koje nisu ni u samom zakonu regulirao, kazao je Buković.

Slobodan Juračić

Drugačije mišljenje od predsjednika vijeća imao je vijećnik SDP-a Slobodan Juračić.

– Ne bi se složio da je ovo danas samo tehničko dotjeravanje i ispravljanje tehničkih grešaka proračuna. Mi sada četvrtu odluku poništavamo i idemo na novu. Mislim da to ovom vijeću ne služi na čast, iako od načelnika i bivšeg pročelnika za financije PGŽ-a ste upozoravani da su amandmani nezakoniti. Da ovo nismo napravili vjerojatno bi u trećem mjesecu išli na nove izbore te mislim da bi najmanje bilo da predsjednik vijeća stavi mandat na raspolaganje.

– Slažem se s kolegom Juračićem da je greška počinjena, ali ne u mjeri da dam mandat na raspolaganje. Još jedanput ponavljam da mi je sugerirano da se napravi na ovaj način i da ćemo to jedino ovako riješiti i dovesti u zakonite okvire, replicirao je Buković.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!