Matuljski vijećnici usvojili proračun za 2017. godinu

vijece_matulji_proracun_2016

Amandman Akcije mladih koji je predlagao financiranje besplatnih udžbenika za sve učenike nije ugrađen u proračun jer je odbijen od strane vladajućih s objašnjenjem da su besplatni udžbenici osigurani samo za socijalne slučajeve.

Matulji – Proračun Općine Matulji, uz uobičajeno ”natezanje” na liniji oporba – vlast, usvojen je jučer na sjednici matuljskog Općinskog vijeća većinom glasova, u ukupnom iznosu od nešto ispod 58 milijuna kuna, što je desetak posto manje nego što iznosi proračun za tekuću, 2016. godinu. Ipak, iako je ukupan iznos proračuna manji nego lani, njegova ”izvorna sredstva”, ona koja se ne odnose na milijune prenesene iz ranijeg razdoblja, zapravo su u porastu i to za 7,7 posto – sa 49,5 na 53,3 milijuna kuna.

– Ukupni prihodi bez prenesenih sredstava u 2017. su planirani više zbog očekivanog porasta poreznih prihoda, te prihoda od prodaje nefinancijske imovine. Sukladno ukupnim prihodima, tako su i ukupni rashodi proračuna planirani manje od plana 2016. godine koji je uključivao 14,9 milijuna kuna prenesenih sredstava, a pojedinačno po programima viši indeks bilježe predstavničko i izvršno tijelo za 2,4 posto, proračunski korisnik Dječji vrtić Matulji za 1,7 posto, dok ostali programi jedinstvenog upravnog odjela bilježe smanjenje, i to društvene djelatnosti za 1,8 posto, stručne službe za 3,3 posto, komunalni sustav za 24,1 posto te izdaci financiranja za 5,4 posto, istaknuto je u obrazloženju odluke o proračunu. Čini se da u Općini Matulji očekuju značajni gospodarski rast u idućoj godini, jer se usprkos poreznom rasterećenju plaća, očekivani prihod od poreza na dohodak povećao za 7 posto, a prihod od poreza na nekretnine – usprkos smanjenju visine ovog nameta – za čak 20 posto. Značajni rast prihoda, od čak 13 posto, očekuje se i od komunalne naknade.

No, zanimljivo je da se prema projekcijama za 2018. i 2019. godinu, u naredne dvije godine planira značajan skok proračunskih sredstava, prvo na 73 milijuna kuna, a zatim na čak 84 milijuna kuna.

Kompletnu raspravu o proračunu obilježile su ‘predizborne rasprave’ pa su i poruke s govornice bile tako intonirane. Najžešći kritičari predloženog proračuna bili su Alan Ujčić, Miodrag Šarac te Željko Grbac koji su apostrofirali pad prihoda i napomenuli da prijedlog za 2018. i 2019. lista predizbornih želja.

Amandman Akcije mladih koji je predlagao financiranje besplatnih udžbenika za sve učenike nije ugrađen u proračun jer je odbijen od strane vladajućih.

– Nemamo novaca da svima pa i ljudima koji imaju velika primanja poklanjamo školske udžbenike. Povećali smo iznos socijale te u istom predvidjeli besplatne udžbenike za sve socijalne slučajeve, kazao je Ćiković.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!