Mediji i manjine – pomaci pozitivni, ali nedovoljni @ Opatija

zajednica talijana opatija


Sočanac je istaknuo kako postoje problemi u provođenju prava manjina, posebice u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje u tijelima javne vlasti, uporabe jezika i pisma, te pristupa medijima, a dodao je kako su evidentni pozitivni, ali nedovoljni pomaci.

Opatija – Nemojmo forsirati političku korektnost, nego govorimo o stvarima kakve jesu. Živmo u zemlji koruptivnih afera, nenormalno visokih poreza i rapidnog pada standarda ljudi. U tom društvo teško je razmišljati o poziciji drugog i drugačijeg i medijski ga plasirati. Stečena prava u tim okolnostima nisu vječna, nego treba stalno raditi na njihovu očuvanju i poboljšanju, kazao je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, na jučerašnjem otvorenju seminara ‘‘Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj’‘ u opatijskom hotelu Admiral.

Pritom je – u suradnji s mr. sc. Brankom Sočancem, ravnateljem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH – oslikao prilično dramatičnu sliku ugrožavanja manjinskih prava u današnjem hrvatskom, ali i europskom društvu, u kojemu društvena i ekonomska kriza potiče buđenje nacionalističkih i ksenofobnih glasova uperenih protiv nacionalnih manjina, a sve s ciljem smanjivanja već zajamčenih prava. Domaći primjer pritom je pokušaj ukidanja prava na dvojezičnost, odnosno ‘‘dvopismenost’‘, srpskoj manjini u Vukovaru, dok na europskoj razini, kako su istaknuli govornici, zabrinjava jačanje ekstremno desnih stranaka koje je bilo i evidentno na nedavnim izborima za Europski parlament.

– Mediji su iznimno značajni, jer imaju funkciju korektiva vlasti, ali moraju biti podložni društvenoj odgovornosti. Informacije koje plasiraju utječu na percepciju društvenih zbivanja, te proizvode i određene učinke, posebice na nacionalne manjine, kazao je Tolnauer. Sočanac je istaknuo kako postoje problemi u provođenju prava manjina, posebice u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje u tijelima javne vlasti, uporabe jezika i pisma, te pristupa medijima, a dodao je kako su evidentni pozitivni, ali nedovoljni pomaci.

– Pripadnici nacionalnih manjina i dalje su u svakodnevnom životu suočeni s poteškoćama korištenja prava iz Ustavnog zakona, posebice na lokalnoj razini. U medijima je problem što se ne realiziraju emisije na jezicima manjina, ali i što novinari ne reagiraju na govor mržnje u javnosti, posebice kod prijenosa sportskih događanja, zaključio je Sočanac.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!