Medijske slobode na Liburniji

uvodVolosko, Opatija – Nikad više izbora različitih medija nije liburnijsko pučanstvo imalo nego krajem prošle i početkom ove godine. O medijskoj ekspanziji na Liburniji pisali smo kao jednom od pet najznačajnijih događaja u 2010. godini.
Kvalitetno izraženo javno mijenje, znači i veću kontrolu djelovanja politike i političara. A kako ”politika” gleda na povećanje medija možete pročitati u nastavku teksta.
Za komentar smo zamolili dva oporbena vjećnika – jedan gradski, a drugi županijski.
Dr. sc. Amir Muzur, gradski vijećnik Grada Opatije:

dr. sc. Amir Muzur

dr. sc. Amir Muzur

Neprekidno razmišljam o Žicovoj paroli ”više medija – više informacija – više kontrole“. Nisam siguran funkcioniraju li stvari doista tako. Naime, za praćenje više medija malo tko ima vremena: imaju ga penzioneri, a oni, pak, nemaju novaca da kupuju tiskovine a internetom se, u pravilu, ne služe. Osim toga, analiza vijesti podrazumijeva, osim slobodnog vremena, i stanovitu dozu obrazovanja, racionalnosti, kritičkog aparata, a sve to ljudi, uglavnom, nemaju, već su rukovođeni usmenim informacijama ”iz prve ruke“ ili ”iz vlastitog mikro-iskustva“, predrasudama i uopće iracionalnim motivima prosudbe (uvijek se sjetim kako su mnogobrojni sugovornici u izbornim kampanjama 2001. i 2005. isticali Axelov slab ukus u odijevanju i ponašanju, a ignorirali bilo kakav sud o njegovim infrastrukturnim i drugim projektima). Da ne govorimo da je u našem kraju, kao dopunska konstanta mentaliteta, prisutan inat i neutemeljeno pametovanje.
Pa i sam sam, donekle, takav. Pratim jedino Novi list, već dvadesetak godina: naravno, posljednjih ga godina čitam kao da se svađam s nekim, nervirajući se uvijek iznova. Kada čitam članak, razmišljam tko ga je mogao naručiti i kakav je interes vlasnika lista ili pisca teksta skriven iza ”teza“ koje se iznose. Za ovakvu ”dekonstrukciju“, međutim, morao sam proći podosta ratova i učiti na vlastitoj koži o funkcioniranju medija, politike na raznim razinama i uopće institucija. Ukratko, svakako da je veći izbor izvora informiranja pozitivan fenomen: ne dijelim, međutim, optimizam da taj fenomen ujedno nagovješćuje bilo kakav skori napredak političke svijesti.
Mario Alempijević, županijski vijećnik Akcije mladih, predsjednik Akcije mladih:
Povećanje broja medija na Liburniji je odlična stvar za stanovnike Liburnije budući da veći broj medija pruža i veći broj informacija ali isto tako i više medijskih sloboda. Osim tzv. režimskih medija (ironično, financiranih od novca svih građana – proračuna) koji uglavnom umjesto da služe informiranju građana tih lokalnih samouprava uglavnom služe sa promicanje lika i djela načelnika ili gradonačelnika navedenih sredina javlja se i sve više neovisnih medija. Veseli i pojava besplatnih medija koji su uvijek dobro rješenje za građane a pogotovo u doba recesije, prireza, harača i ostalih poreza kojima nam stalno opterećuju kućne budžete.
Mario Alempijević

Mario Alempijević

Posebno me veseli da se konačno pojavio i prvi liburnijski internet portal budući da od medija ipak najviše koristim elektronske medije te u njima vidim budućnost informiranja zbog svoje dostupnosti i brzine prenošenja informacija.
Unatoč Primorskom radiju koji je prebjegao u susjednu Rijeku mislim da Opatiji ipak fali jedna gradska radio postaja, a kako smo krenuli u medijski boom možda za koju godinu osvane i TV postaja na Liburniji što bi također bilo za svaku pohvalu.
Više različitih mišljenja, pogleda i stavova dostupnih široj liburnijskoj javnosti može samo pomoći u formiranju javnog mnijenja te time kvalitetnije utjecati na osobe koje obnašaju vlast u jedinicama lokalne samouprave liburnijskog područja bilo putem pritiska na vladajuće ili odlukom kome dati povjerenje na izborima.
Nikola Cvjetović

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net