Međunarodni dan darivanja knjiga – kreće akcija prikupljanja slikovnica za hospitaliziranu djecu

international_book_giving_day

Akcija prikupljanja trajat će 14 dana (14. – 28. veljače), a prikupljene slikovnice bit će darovane Kliničkoj jedinici za psihijatriju dječje dobi KBC-a Rijeka, lokalitet Kantrida.

Rijeka – Međunarodni dan darivanja knjiga 14. veljače ove će godine u sklopu kampanje Čitaj mi! biti obilježen i u Hrvatskoj. Gradska knjižnica Rijeka, Profil Mozaik knjižara Rijeka Centar i Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece Portić u svojim prostorima organiziraju prikupljanje slikovnica za humanizaciju uvjeta boravka hospitalizirane djece. Akcija prikupljanja trajat će 14 dana (14. – 28. veljače), a prikupljene slikovnice bit će darovane Kliničkoj jedinici za psihijatriju dječje dobi KBC-a Rijeka, lokalitet Kantrida.

Na sam Dan darivanja knjiga, 14. veljače u 18 sati djeca i roditelji pozivaju se u Profil Mozaik knjižaru Rijeka Centar, Užarska 1. Volonteri Portića i Gradske knjižnice Rijeka čitat će priče za laku noć.

Međunarodni dan darivanja knjiga, koji se obilježava 14. veljače, volonterski je projekt kojim se djecu želi potaknuti da više čitaju i kojim se kod njih želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, dijete uči koliko je lijepo i važno pomagati.

Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjiga ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače djeci daruju knjigu ili slikovnicu.

Kako će knjižničari sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga
Knjižničari u Hrvatskoj prvi put obilježavaju ovaj dan organizirajući na dječjim odjelima prikupljanje slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”. Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”, a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima – dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Prilikom darivanja slikovnica knjižničari će čitati djeci kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje značajno jer obogaćuje njegovu maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije – zabavno je!

U suradnji s knjižarama Profil Mozaik knjižničari će čitati slikovnice u Profil Mozaik knjižarama u Zagrebu, Zadru, Splitu, Rijeci i Bjelovaru. Svi koji se žele uključiti u akciju moći će u Profil – Mozaik knjižari kupiti slikovnicu i staviti je na predviđeno mjesto u sklopu akcije darivanja. Sve prikupljene slikovnice donirat će se dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!