‘Meeting point 3’ s gitaristom Darkom Jurkovićem

Darko Jurković

Darko Jurković

Darka Jurkovića jazz kritičari ocijenjuju glazbenikom neizmjernog talenta koji pomiče granice mogućeg svirajući inventivno i iznenađujuće lako, nadilazeći predvidljive okvire nadahnuća.

Rijeka – Treći po redu koncert u sklopu ciklusa koncerata ”Meeting point – Jazz petkom“ u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca i Udruge Zvuci tišine bit će solo koncert ”TWO“ Darka Jurkovića za dvije gitare u petak, 15. siječnja u 20 sati u HKD-u na Sušaku.

Koristeći two hands tapping odnosno tehniku sviranja na dvije gitare istovremeno zadivljuje publiku i žirije – dobitnik je sedam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, te Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu (Cantado no toro).

Na ovom će koncertu izvesti većinu skladbi s albuma ”Two“ iz 2015. godine, program sastavljen od stilskih različitih standarda i autorskih skladbi, o kojem je rekao: Cijeli album snimljen je i sviran istovremeno na dvije gitare, bez pratećih muzičara i bez ponavljanja, popravljanja i ostalih čuda tehnike koja su moguća u studiju u ova moderna vremena, jer je to u ovakvoj vrsti glazbe gotovo nemoguće. Jedini pravi način je sjesti i vježbati dok sve skupa ne zazvuči kako treba.

Darka Jurkovića jazz kritičari ocijenjuju glazbenikom neizmjernog talenta koji pomiče granice mogućeg svirajući inventivno i iznenađujuće lako, nadilazeći predvidljive okvire nadahnuća. Za koncert „Classic and jazz“, s Goranom Končarom i Darko Jurković Kvartetom, dobili su nagradu za najbolju izvedbu Riječkih ljetnih noći 2013. Jedan je od rijetkih hrvatskih glazbenika koji godišnje broji toliko nastupa u inozemstvu, od Europe do Južne Amerike. Surađuje s brojnim istaknutim glazbenicima, František Uhlíř, Jaromir Helešic, Matija Dedić, Kruno Levačić, Tonči Grabušić, Henry Radanović, Saša Nestorović, Stefan Milenković, Goran Končar, Fabrizio Bosso, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Duško Gojković, Michel Hauser i drugi. Snimio je 13 nosača zvuka, od kojih su čak tri iz protekle godine.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net