”Meeting point“ Gorana Končara i Kvarteta Darka Jurkovića

Darko Jurković Charlie

Darko Jurković Charlie

Uz Gorana Končara na violini, nastupit će Darko Jurković na gitari, Vedran Ružić na kontrabasu, Zvjezdan Ružić na klaviru, Jurica Novoselić na bubnjevima i kao posebna gošća Ljerka Končar na violončelu.

Rijeka – Poznati violinist Goran Končar i Darko Jurković Jazz Quartet u petak, 27. studenog u 20 sati u HKD na Sušaku, predstavit će novi album ”Meeting point“, u sklopu ciklusa koncerata ”Meeting point – Jazz petkom“ u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca i Udruge Zvuci tišine, po kojem je cijeli ciklus i dobio ime.

meeting_point_hnk_zajc_2015

Uz Gorana Končara na violini, nastupit će Darko Jurković na gitari, Vedran Ružić na kontrabasu, Zvjezdan Ružić na klaviru, Jurica Novoselić na bubnjevima i kao posebna gošća Ljerka Končar na violončelu. Na albumu se nalazi deset skladbi koje su masterirane u legendarnom Abbey Road studiju, a djelo koje je okupilo ove vrsne glazbenike na jednom izdanju je ”Capriccio za solo violinu i jazz kvartet“ hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula. Djelo je nastalo 1963. godine, a napisano je za jazz festival u Beogradu gdje je dobilo i festivalsku nagradu ali nikada nije izvedeno. Kada ga je Goran Končar otkrio, započeo je i projekt okupljanja glazbenika koji bi ga mogli izvesti. Praizvedba je bila 2013. godine u Rijeci, a nakon što je prvi put snimljen ”Capriccio“ je postao mjestom susreta (Meeting point) glazbenika. Zajedničko muziciranje bio je poticaj nastanka novih skladbi i aranžmana, poput onog za poznatu skladbu Miljenka Prohaske ”Adieu“ koji se također nalazi na CD-u. Na albumu se nalaze dvije autorske skladbe Darka Jurkovića ”Rolling Oranges“ djelo koje je originalno napisana za trio, a na ovom je izdanju predstavljena u novom aranžmanu i ”Under the Open Sky“ koja je posebno aranžirana za violinu, violončelo i jazz kvartet. Dvije skladbe basista i kontrabasista Henryja Radanovića ”Long Distance“ i ”Kalamota“ koje su predstavljene u novim obradama za violinu, violončelo i jazz kvartet. Skladba ”Why Did“ kojom je bubnjar Krunoslav Levačić, pokazao svoje vrhunsko umijeće i kreativnost. Najmlađi član ansambla Zvjezdan Ružić kojeg smo već imali prilike slušati i gledati na prvom ”Meeting pointu“ održanom 9. listopada, na albumu se predstavio s dvije skladbe inspirirane tradicijskim plesovima dubrovačkog primorja i otoka Korčule ”Linđom“ i ”Moreškom“.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net