Megaproračun od 215 milijuna kuna pred sudom javnosti: Otvoreno savjetovanje o budžetu @ Opatija

Tako će osjetno veći proračun u 2018. godini imati Hrvatski muzej turizma koji se posljednjih dana i tjedana vrlo negativno spominje u javnosti, nakon optužbi za mobbing i nezakonito poslovanje, a oko milijun kuna više predviđeno je za rad Festivala Opatija koji se također našao na meti kritika vijećnika i javnosti.

Opatija – Ogroman proračun od čak 215 milijuna kuna planira u 2018. godini realizirati Grad Opatija, a svoje mišljenje o pojedinim proračunskim stavkama mogu dati i građani. Naime, putem gradskih stranica (http://www.opatija.hr/hr/vijesti/novosti/javno-savjetovanje-na-prijedlog-proracuna-za-2018-godinu-te-projekcije,4536.html) otvoreno je javno savjetovanje u sklopu kojeg svi zainteresirani mogu predložiti amandmane na gradski budžet, s time da svaki prijedlog „skidanja“ i povećanja sredstava mora biti uravnotežen i argumentiran.

Ključni razlog rasta budžeta za četrdesetak milijuna kuna jest uzimanje kredita za otplatu kreditnih sredstava kojima se gradio Kulturno-turistički centar Gervais. Kao što smo već upozoravali, kreditni aranžman koji je potpisan tik pred izbore prije četiri godine – kada je bilo jasno da je Gervais daleko od početka izgradnje – iznimno je nepovoljan za Grad Opatiju. Shvatili su to, čini se, i u gradskoj upravi stoga su se odlučili na refinanciranje kreditnog zaduženja. Bez (n)ovog kredita, proračun bi u 2018. godini bio šest posto manji nego u 2017. godini.

Od zanimljivijih stvari, uz povećanja koja su posljedica odluka Gradskog vijeća – povećanje plaća odgajateljima i djelatnicima gradske knjižnice, veće naknade za novorođenčad i sufinanciranje troškova školaraca – događaju se i neka neočekivana povećanja.

Tako će osjetno veći proračun u 2018. godini imati Hrvatski muzej turizma koji se posljednjih dana i tjedana vrlo negativno spominje u javnosti, nakon optužbi za mobbing i nezakonito poslovanje, a oko milijun kuna više predviđeno je za rad Festivala Opatija koji se također našao na meti kritika vijećnika i javnosti. U apsolutnom iznosu malo, ali u relativnom iznosu gotovo trostruko povećanje sredstava, predviđeno je i za proslavu Markove i Prvog maja – trošak bi u 2018. u odnosu na 2017. trebao porasti sa 22 na 60 tisuća kuna.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u raspravi svoje prijedloge proračunskih korekcija mogu poslati do 30. studenog na adresu danijel.jerman@opatija.hr.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!