Memento – traume djece logoraša pred opatijskim srednjoškolcima @ Villa Antonio


Program povodom Dana sjećanja na Holokaust organizirali su UABA i Gimnazija Eugen Kumičić, a o stradanjima svojih roditelja u logorima smrti govorili su Sonja Smajla i prof. Robert Matijašić iz Pule, te Edo Terčić iz Opatije.
Opatija – Do posljednjeg mjesta ispunili su opatijski srednjoškolci dvoranu Ville Antonio, u kojoj je jučer održan program ”Memento”, posvećen sjećanjima na žrtve Holokausta, prigodno vezan uz 27. siječanj, dan oslobođenja Auschwitza koji se obilježava kao Dan sjećanja na Holokaust. Stradanja svojih roditelja, i utjecaja tih ratnih trauma i na njihov život, prisjetili su se Sonja Smajla i prof. Robert Matijašić iz Pule, te Edo Terčić iz Opatije, pa je stoga i ovogodišnji program nazvan ”Prijenos traume”.
– Memento znači “sjeti se i pamti”, to je imperativ usmjeren ka sjećanju na prošle događaje, ali na način da ih stalno iznova promišljamo, da misleći o njima radimo na tome da se ti tragični događaji, i slični oblici nasilja, nikada više ne ponove, kazala je profesorica Tatjana Matetić, moderatorica jučerašnjeg događaja.
Svoje su priče djeca logoraša popratila i vizualnim materijalima – fotografijama i video-uratcima, pa je tako putem dokumentarnog filma Rina Smaila poručila kako je ”život jako lijep i treba ga cijeniti, a zbog svoje djece, unuka i praunuka ja sam danas najbogatija žena na svijetu”.
– Dugo nisam znala za taj dio života svoje majke, a danas ga doživljavam kroz ulomke sjećanja, “fleševe” nastale na pričama moje tetke i none, koja mi je kazala da moju mamu, svoju kćer, nije niti prepoznala kada se vratila iz logora – pred njom je bilo neko “stvorenje” bez ijedne vlasi na glavi, teško tek 38 kila… Iskustva moje majke odredila su me na način da danas budem užasno ljuta i tužna svaki puta kada vidim da se događa neko nasilje. Ne razumijem zašto su ljudi toliko glupi i zli da ponavljaju užasne greške iz povijesti. Zato, ovo danas nemojte shvatiti tek kao formalnost, jer želim od vas da jednog dana svoju djecu odgajate na način na koji sam ja odgajala svoju – da cijene i poštuju druge ljude, ispričala je njena kćer Sonja Smaila.
Slične teške trenutke proživjeli su i Ivan Matijašić, koji je kao doktor bio zatočen u logoru Dachau i nije ga napustio sve dok i posljednji pacijent i bivši logoraš nije bio zbrinut, te Justo Terčić, koji je također bio interniran u logoru Dachau, gdje je teške dane dijelio s veprinačkim župnikom Joakimom Pilatom.
Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net