Metafizičke naznake nekih drugih svjetova: Zdravko Milić predstavlja se izložbom Misija @ Matulji

Arhiva: Izložba Zdravka Milića

Ovaj nagrađivani labinski suvremeni umjetnik hvaljen je zbog svoje visoke slikarske tankoćutnosti, a u više od 35 godina stvaralaštva kreirao je radove koji spadaju u sam vrh domaće suvremene umjetnosti.

Matulji – Izložbom Zdravka Milića „Misija“, čije je otvorenje najavljeno za sutra, četvrtak 14. rujna u 20 sati, nastavlja se izložbeni program u u Galerijici Općine Matulji.

Ovaj nagrađivani labinski suvremeni umjetnik hvaljen je zbog svoje visoke slikarske tankoćutnosti, a u više od 35 godina stvaralaštva kreirao je radove koji spadaju u sam vrh domaće suvremene umjetnosti. Milić inspiraciju pronalazi u nadrealnim i metafizičnim temama, a njegova česta opsesija je pejsaš u kojem se „prelamaju“ naznake nekih drugih svjetova.

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio je u Splitu 1973. Diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, 1977. godine u klasi prof. Carmela Zotti-a. Stručno je usavršavao mozaik 1988. na École Nationale Supérieure des Beaux – Arts u Parizu u klasi prof. Ricarda Licate. Od 1978.- 2006. godine djeluje kao samostalni umjetnik. Član je HDLU Rijeka, HDLU Zagreb i Le Venezie, Treviso (I) Stalno je zaposlen kao docent od 2006. na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te sada u zvanju redovitog profesora predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik. Intenzivno izlaže od početka ’70 godina. Izlagao je na 85 samostalnih izložbe i sudjelovao na preko 600 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu ( Italija, Austrija, Slovenija, Njemačka, Holandija, Francuska, Portugal, Mađarska, Poljska, Velika Britanija,Australija…) Dobitnik je 55 nagrada u zemlji i inozemstvu od kojih odvajamo nagrade na 5. međunarodnom Festivalu likovne umjetnosti u Kranju 2016., Zaklade Sveučilišta u Rijeci 2012. i 2009., nagrade HDLU za crtež na izložbi Crtež-grafika 2011. I 1999., otkupnu nagradu Nacionalne i sveučilišne knjižnice na 4. Hrvatskom trijenalu crteža u Zagrebu 2008.,otkupne nagrade Grada Labina na Labinskim uzletima likovnosti 2011. I 2006., nagradu Polinago art u Polinagu kraj Modene 2011., otkupna nagrada Luigi Serena na IV concorso internazionale di pittura u Montebelluni 1985., nagrada za crtež na II. Internacionalnom biennalu portreta u Tuzli 1982., otkupna nagrada na VII.Međunarodnoj izložbi originalnog crteža u Rijeci 1980., nagradna stipendija na 61a mostra collettiva dell´opera Bevilacqua la Masa u Veneciji 1977., otkupna nagrada na 9. Biennalu mladih u Rijeci 1977., I nagrada Ars Histriae u Labinu 1976. Sudionik je velikog broja međunarodnih slikarskih i kiparskih simpozija u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u nalaze u značajnim privatnim i muzejskim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!