Metod Sironić i Jelena Tihomirović ovog petka nastupaju u Circolu

Arhiva

Koncert je realiziran u suradnji Udruge Corona laurea Lovran, Zajednice Talijana Rijeka i Grada Rijeke- odjela za kulturu, a ulaz je slobodan.

Rijeka – Ovoga petka, 22. prosinca 2017. godine u 19.30 sati, u svečanoj dvorani Zajednice Talijana- Circolu, održat će se koncert klasične glazbe pod nazivom „Stari i Novi barok“.

Koncert će izvesti Metod Sironić na flauti i poprečnoj flauti (traversu) te Jelena Tihomirović na klaviru. Na programu su: G.F. Händel, G. Ph. Telemann i J. S. Bach.
Koncert je realiziran u suradnji Udruge Corona laurea Lovran, Zajednice Talijana Rijeka i Grada Rijeke- odjela za kulturu, a ulaz je slobodan.

Potraga za autentičnošću jedan je od najplemenitijih puteva do srži samog umjetničkog djela i neophodna je za razumijevanje glazbe svakog perioda. Tako u današnje vrijeme zahvaljujući povijesno informiranoj izvedbenoj praski možemo vrlo vjerno dočarati kako je zvučala stara glazba čiji tonski zapisi jednostavno ne postoje i čija se tradicija izvođenja izgubila u dinamičnom toku vremena. Najveći su aduti takve prakse, kroz proučavanje raznih traktata iz prošlosti, ponovno korištenje originalnih instrumenata čijim se savladavanjem ona sama potvrđuje.

Tako imamo modernu flautu i klavir sa svojim snažnim i ujednačenim zvukom i besprijekornom intonacijom pored intimnog i „nesavršenog“ traversa ili poprečne flaute. Od Händelovih sonata u talijanskom stilu, preko inventivnih Telemannovih fantazija dolazimo do vrhunca, a to su Bachova Partita i velika sonata u h-molu. Povijesno informirana izvedbena praksa koja se suvereno odražava pri sviranju glazbe na poprečnoj flauti, utječe uvelike i na sviranje na modernim instrumentima stvarajući tako jedan suvremeni hibridni stil.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!