Mića zvončarska smotra okupit će ove subote više od 350 malih zvončara i maškara @ Rukavac

najava_mica_zvoncarska_smotra_2015

Ukupno je za ovo događanje prijavljeno 12 grupa mićeh zvončari, kojima će se pridružiti i male maškare Dječjeg vrtića Matulji i njegovih područnih odjela, što znači da će ukupno više od 350 mališana sudjelovati u ovom događanju.

Matulji – Mića zvončarska smotra, koja će se održati u subotu, 31. siječnja s početkom u 12 sati u Rukavcu, predstavljena je jučer na tiskovnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj, Deana Mohorovičić kao predstavnica roditelja uključenih u organizaciju smotre, predsjednik MO Rukavac Valter Kinkela te Robert Tancabel uime Rukavačkeh zvončari, kao suorganizatora događanja.

mica_smotra_2015

– Već nekoliko godina Mića zvončarska smotra seli po mjestima Općine Matulji i to upravo onima iz kojih dolaze stare zvončarske grupe kojih u Općini ima ukupno devet, a održava se u onom mjestu čiji zvončari imaju ključeve Općine. Cilj ove manifestacije kao i ovakve koncepcije održavanja je da mali zvončari koji će za nekoliko godina postat njeni glavni nositelji dožive tu tradiciju upravo na starim zvončarskim putovima kao i u izvornom ambijentu, kazala je Šebalj.

Ukupno je za ovo događanje prijavljeno 12 grupa mićeh zvončari, kojima će se pridružiti i male maškare Dječjeg vrtića Matulji i njegovih područnih odjela, što znači da će ukupno više od 350 mališana sudjelovati u ovom događanju. Okupljanje je zakazano ispred rukavačke škole otkud kreću zvončarske grupe prema najavnom prvom punktu ”Pul Pužić” gdje će mići zvončari nakon nekoliko uvodnih riječi o njihovoj grupi napraviti i prvo zvončarsko kolo, a zatim kroz još četiri kola proći će stari zvončarski put kroz Gornji Rukavac i natrag prema Donjem Rukavcu gdje je na ”Kaliće” i posljednje zvončarsko kolo.

– Vela nam je čast i obaveza organizirati ovu smotru, prije Božića smo se počeli pripremati i osmišljavati trasu, tako da djeca mogu ići autohtonim putevima i osjete pravu zvončarsku atmosferu, kazao je Tancabel.

Smotru tradicionalno otvaraju domaćini Rukavački zvončari, a za njima će uslijediti Žejanski, Zametski, Brežanski, Brgujski, Munski zvončari, Zvončari Vlahov Breg- Korensko, Halubajski zvončari, Frlanski zvončari, Dondolaši, Zvonejski zvončari, a smotru zatvaraju Mućićevi zvončari koji sljedeće godine imaju čast biti domaćini ove zanimljive manifestacije.

mica_zvoncarska_smotra_zvoneca_2014

– Cesta u središtu Rukavca zatvorit će se od 10 do 16 sati, a preporuka svima koji dolaze je da koriste Lisinsku cestu, na kojoj će dijelom biti omogućeno i parkiranje. Za parking će se koristiti i prostor kod Kinkelove kuće te cesta prema Stanciji Kovačići, kazao je Kinkela.

Organizatori su istaknuli kako će domaćini na svim punktovima miće zvončare dočekivati sa tradicionalnim slatkim i slanim delicijama i uz glazbu i pjesmu. Kako bi sve bilo u duhu tradicije smotra završava s ”Mićen zvončarsken obedon” na Tenisu tj. prema starom mjesnom nazvu ”Pul Šaloveh” gdje se fešta nastavlja i nakon službenog dijela.

– U organizaciju su se uključili brojni Rukavčani koji će pripremiti slastice, pijaču i hranu za miće zvončare, a svi će naši mali gosti dobiti i zanimljive prigodne poklone, kazala je Mohorovičić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!