Migracija iz Opatije prema Matuljima utječe i na tržište nekretnina: Raste cijena kućama i stanovima u zaleđu

Milan Mandić

Posebno je „kritična“ situacija kod stanova za najam – iako se cijena mjesečnog najma u Matuljima popela i do 350 eura za stan od šezdesetak kvadrata, a potražnja jača, iskusni agent za nekretnine Milan Mandić ističe kako je stanova za najam sve manje u ponudi.

Opatija/Matulji – Trend prodaje stanova u elitnijim zonama uz more i preseljenja stanovništva u zaleđe, koji posljednjih desetak godina uzrokuje značajne migracije prvenstveno na relaciji od Opatije prema Matuljima, utjecao je snažno i na tržište nekretnina: zbog povećane potražnje za nekretninama u zaleđu, postupno raste i njihova cijena.

– Prije svega, primijećuje se trend prodaje stanova ili, rjeđe, kuća u Opatiji gdje se postiže veća vrijednost kvadratnog metra i kupnje uglavnom kuća ili većih stanova u zaleđu. Pod zaleđem, mislim prvenstveno na Matulje, a zatim i na Mihotiće ili Pobre. Trend postoji desetak godina, ali je tijekom gospodarske krize zbog „zamrlog“ tržišta nekretninama bio nešto manje izražen, dok posljednjih godina ponovo jača, objašnjava Milan Mandić iz opatijske agencije za nekretnine Smart Invest Immobilien.

Mandić naglašava kako je efekt na cijenu sekundaran, a puno više je primjetno da se teže može naći kvalitetne nekretnine u zaleđu.
– Postoji doista velik pritisak s potražne strane, koji daleko nadmašuje ponudu. Drugim riječima, svaka kvalitetna nekretnina koja se pojavi na tržištu ima dobre šanse za brzu prodaju. Cijene su još uvijek osjetno niže u zaleđu, iako sve veća potražnja utječe i na njihov rast. No, i dalje se za stan od osamdesetak kvadrata na dobroj lokaciji u Opatiji može kupiti kuća u Matuljima, kaže Mandić, koji poziva sve vlasnike stanova i kuća u zaleđu na besplatnu procjenu kojom bi mogli provjeriti vrijednost svojih nekretnina i saznati postoji li već upita kupaca kojima bi odgovarala upravo njihova nekretnina.

Osim što se sve teže može pronaći kvalitetna nekretnina za prodaju, odnosno kupnju, sve je manje i dobrih ponuda u segmentu najma stanova i kuća. Posljedica je to jačanja privatnog segmenta turizma, odnosno pretvaranja stanova u apartmane.

– Puno veći jaz u odnosu ponude i potražnje je kod nekretnina za najam, gdje gotovo uopće nema zanimljivih stanova za dugoročni najam, dok interesa ima ustinu puno. To se ne odnosi samo na Opatiju, već sve više i na zaleđe, jer u Matuljima se traže dobri stanovi koji postižu cijenu i do 300, 350 eura mjesečno, ali ih jednostavno nema u ponudi, ističe vlasnik agencije Smart Invest, kazavši da se gotovo svaka nekretnina za najam koja se pojavi na tržištu iznajmi u roku od nekoliko dana.

Prema njegovim riječima, Opatija je kod najma u prosjeku oko 30 posto skuplja od Matulja, što znači da se cijena stana od šezdesetak kvadrata, ovisno o lokaciji, penje i do 500 eura. A prosječna vrijednost kvadratnog metra za prodaju iznosi oko 3.000 eura u Opatiji, dok je u Matuljima otprilike dvostruko niža.

– Trend je takav da se u Opatiji uglavnom prodaju stanovi, a u zaleđu se traže uglavnom obiteljske kuće, dok se kod najma traže prvenstveno stanovi, i bliže moru i u Matuljima, zaključuje Mandić.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!