Miklavija, EPK 2020 i aglomeracija u fokusu: Najavljeno 5. izdanje Invest foruma @ Opatija

Arhiva: invest forum

Arhiva: invest forum

Župan Komadina kazao je kako očekuje dobar odaziv, ali i interes potencijalnih investitora za ulaganja u dvije najveće poslovne zone u Hrvatskoj, odnosno u projekte širenja industrijske zone Kukuljanovo i daljnji razvoj zone Miklavije.

Opatija – Jubilarno, 5. izdanje Međunarodnog Invest foruma, koji zajedno organiziraju Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, održat će se i ove godine u Opatiji, a susret s investitorima u opatijskom hotelu “Royal” zakazan je za petak, 21. listopada. Partneri u organizaciji Forumu su Grad Opatija, vladina Agencija za investicije i konkurentnost te HGK Županijska komora Rijeka.

Kroz nekoliko tematskih cjelina raspravljat će se o mjerama za poboljšanje poslovne i investicijske klime te mogućnostima ulaganja u Primorsko-goransku županiju.

– Invest forum prerastao je u jedan o najvećih investicijskih skupova u našoj županiji, zahvaljujući kojem se povećao interes mnogih ulagača. To je također prilika da se na jednom mjestu prezentiraju sve naše mogućnosti i poveća vidljivost našeg kraja u Republici Hrvatskoj i izvan nje, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, najavljujući ovogodišnje tematske blokove: poslovna investicijska klima, inovacija i znanost, investicijski potencijali Primorsko-goranske županije i primjeri dobre prakse. Dodao je kako očekuje dobar odaziv, ali i interes potencijalnih investitora za ulaganja u dvije najveće poslovne zone u Hrvatskoj, odnosno u projekte širenja industrijske zone Kukuljanovo i daljnji razvoj zone Miklavije.

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel dodao je da se ovogodišnji investicijski forum odvija u gospodarski povoljnijim okolnostima, o čemu svjedoče polugodišnja izvješća Fine prema kojima je vidljiv rast broja poduzetnika i zaposlenih, rast prihoda i ostvarene dobiti, ali i rast investicija.

– Titula Europska prijestolnica kulture značajan je motivacijski razlog da ovaj kraj postane još zanimljiviji za investitore, od uključivanja u sam program do konkretnih investicija, rekao je Obersnel i dodao da očekuje da će projekt EPK biti puno više od projekta isključivo vezanog uz kulturu.
Drugi važan investitorski element koji će Grad Rijeka predstaviti na Forumu je Urbana aglomeracija Rijeka. S obzirom da je zadovoljila kriterije za integrirana teritorijalna ulaganja, za realizaciju projekata imat će na raspolaganju 50 milijuna eura. U aglomeraciji, s liburnijskog područja, su sve jedinice lokalne samouprave izuzev Matulja.

Predmet prezentacije na investicijskom forumu u Opatiji bit će i budućnost, odnosno daljnje aktivnosti na realizaciji novog KBC-a na Sušaku, projekta u koji je do sad uloženo već 45 milijuna kuna.

Za ovogodišnji Forum pripremljeno je i novo, dopunjeno izdanje Kataloga investicija Primorsko-goranske županije. Taj Katalog rezultat je višegodišnje suradnje Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke na predstavljanju investicijskih potencijala regije, odnosno privlačenju ulagača.

U Katalogu su predstavljeni razvojni projekti na području županije čiji su nositelji Primorsko-goranska županija, jedinice lokalne samouprave, državne institucije, trgovačka društva i ustanove javnih osnivača, ali i privatne projektne inicijative. Prvo izdanje objavljeno je 2012. godine, a kontinuirano se ažurirao te dizajnom prilagođavao potencijalnim ulagačima. Posljednje, 5. izdanje sadrži 81 projekt vrijednosti preko 8,7 milijardi eura kojima se razvija prometna, turistička, poslovna i društvena infrastruktura i energetika te potiče sport, rekreacija i zdravstveni turizam.
Katalog je izdan na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a dostupan je na mrežnoj stranici Invest foruma.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!