Milan Mandić: Državni poticaji za mlade ojačat će interes za povoljnijim stanovima @ Opatija

…ilustracija…

Novom mjerom predviđeno je da država mladim parovima četiri godine plaća polovicu rate kredita za kupovinu prvog stana ili kuće, a taj rok se produžujue za još dvije godine ukoliko u tom razdoblju dobiju ili usvoje dijete.

Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga, Kastav – Sredinom srpnja na snagu je stupio zakon o subvencioniranju stambenih kredita, koji bi mogao unijeti novu živost na nekretninsko tržište, osobito na područjima gdje je zbog visoke cijene stambenih prostora prisutno iseljavanje mladih ljudi.
Naime, ovim je rješenjem predviđeno da država mladim parovima četiri godine plaća polovicu rate kredita za kupovinu prvog stana ili kuće, a taj rok se produžujue za još dvije godine ukoliko u tom razdoblju dobiju ili usvoje dijete.

Opatijska rivijera svakako spada među lokacije koje su, zbog svoje atraktivnosti, često financijski nedostupne mladim ljudima, stoga će i na ovom područuju biti interesa za nove državne mjere, smatra vlasnik agencije za nekretnine Smart Invest Immobilien Milan Mandić.

– Ova mjera sigurno će imati pozitivan odjek među mladim ljudima i povećati interes za kupnjom obiteljskih stanova, uglavnom onih nešto nižih cijena. Svakako to neće biti nekretnine u centru Opatije, ali diljem rivijere mogu se naći atraktivne ponude koje se uklapaju u parametre ove subvencije, kazao je Mandić.

Naime, zakonom su predviđena i određena ograničenja – njime je omogućena kupovina novih i starih kuća ili stanova, no njihova vrijednost ne smije premašivati 1.500 eura po kvadratnom metru, a ukupan iznos kredita mora biti do 100.000 eura.

– Da se radi o primamljivoj ponudi koja će pojačati ionako visoku potražnju za povoljnijim nekretninama pokazuje i izračun prema kojem bi se na kreditu od 100.000 eura, uz rok otplate od 20 godina, uz ovu subvenciju izravno uštedjelo čak 75.000 kuna, a ukoliko bi se radilo o obitelji s djetetom, taj bi se iznos popeo na više od 110 tisuća kuna, objasnio je Mandić, koji smatra da bi se uz pomoć ove mjere mogli aktivirati neki dosad „zamrli“ prostori, koji bi mogli postati ponovo atraktivni za mlađe kupce.

U korist njegova zaključka ide i relativno povoljna razina kamatne stope, jer s bankama je dogovoreno da ona ne smije biti veća od 3,75 posto godišnje. Na stranicama agencije Smart Invest Immobilien možete pronaći niz nekretnina koje spadaju među kvalitetne prilike, a udovljavaju zahtjevima za subvenioniranjem kredita. Saznajte više na http://smart-invest.hr/.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!